Jan Koster heft het glas met burgemeester Francisca Ravestein van Pijnacker die hem zojuist een Koninklijke onderscheiding heeft opgespeld (foto: Jan Wenteler)
Jan Koster heft het glas met burgemeester Francisca Ravestein van Pijnacker die hem zojuist een Koninklijke onderscheiding heeft opgespeld (foto: Jan Wenteler)

Herman Weyers en Jan Koster waren beiden volledig verrast

bekendste delvenaar

DELFT – Herman Weyers werd begin 2012 door de grootste jury van Delft gekozen tot Bekendste Delftenaar. Zonder bijzondere inspanningen belandde Weyers op de eerste plaats.

"Ik stond eigenlijk altijd al hoog op de ranglijst", zegt de directeur van het Vermeercentrum. "En dat zonder dat ik acties onder mijn achterban heb gevoerd. Er staan mensen op de lijst die acties voeren om zoveel mogelijk stemmen te vergaren. Ik heb alleen mijn werk maar gedaan. Dat was mijn visitekaartje. Het is natuurlijk heel leuk als je merkt dat mensen op prijs stellen wat je allemaal doet voor de stad."
Weyers was vooral aangenaam verrast over de vele reacties die zijn verkiezing losmaakte. "Ongelooflijk hoeveel felicitaties er mijn richting opkwamen. Er waren ook wel mensen die gepikeerd reageerden en niet begrepen waarom ik op een hogere plaats op de lijst terecht was gekomen dan zijzelf. Overigens heeft de eervolle eerste plaats niets anders dan felicitaties opgeleverd."
Vorig jaar verbleef Herman Weyers nog steeds binnen de top 10 van de verkiezing van de Bekendste Delftenaar. Als je hem vraagt wie komend jaar de lijst moet aanvoeren, moet hij lang nadenken. Uiteindelijk komt hij met Alwin Snel op de proppen. "Waarschijnlijk staat hij niet eens op de lijst, maar Alwin heeft keihard gewerkt en heeft afgelopen jaar veel tegenslagen gekend. De verkiezing zou voor hem een mooi steuntje in de rug betekenen. En verder, er zijn zoveel mensen die zich voor Delft inspannen. Ja, het is wel geen persoon, maar het Prinsenhof zou wat mij betreft ook voor de titel in aanmerking komen vanwege de inspanning die ze daar hebben gedaan om Het Straatje van Vermeer naar Delft te halen."
Twee jaar geleden kreeg Jan Koster de 'Bronzen Hugo', ontworpen door Loes van der Holst, overhandigd. "Een bijzonder moment", herinnert het taekwondo-icoon zich. "Ik stond altijd wel op de lijst, maar als je dan ineens de Bekendste Delftenaar bent, dan is dat toch wel heel speciaal. Ik vond het een eer. Ik vroeg me af waar ik het allemaal aan te danken had, maar iedereen zei 'Joh Jan, als je ziet wat jij allemaal voor en in Delft gedaan hebt…" Drie weken geleden viel Koster, voor zijn inzet voor Delft, zelfs Koninklijke eer ten deel. "Ik woon acht jaar in Delfgauw. Dat hoort bij Pijnacker, maar gevoelsmatig vind ik dat het meer bij Delft hoort. Maar omdat het bij Pijnacker hoort kreeg ik het lidmaatschap in de ode van Oranje Nassau opgespeld door de burgemeester van Pijnacker. Een geweldige eer, want zo'n onderscheiding krijg je niet zo maar."
Over wie in het rijtje Bekende Delftenaren moet worden opgenomen, spreekt Koster zich liever niet uit. "Ik vind wel dat het een echte Delvenaar moet zijn, niet iemand die een paar jaar in de stad woont. Ik heb wel een paar namen, maar die houd ik voor me want ik wil de stemming niet beïnvloeden."

Stemmen?

Heeft u nog niet gestemd? Dit kan nog tot woensdag 30 december via de website www.delftopzondag.nl. Klik hiervoor op de Bekendste Delftenaar 2015-banner, rechts op de pagina. De winnaar en de 99 andere bekende Delftenaren worden in de editie van 3 januari bekendgemaakt.