Roy van den Akker mag dit jaar de Bronzen Hugo uitreiken aan zijn opvolger. Als het aan Van den Akker ligt, heet die Polle Eduard. (foto: Jesper Neeleman)
Roy van den Akker mag dit jaar de Bronzen Hugo uitreiken aan zijn opvolger. Als het aan Van den Akker ligt, heet die Polle Eduard. (foto: Jesper Neeleman)

'Ik hoop dat het iemand wordt die het ook echt verdient'

Algemeen

DELFT – Roy van den Akker werd vorig jaar verkozen tot Bekendste Delftenaar 2014. De 34-jarige Delftse zanger van L.A. The Voices had niet verwacht dat dit tot zoveel reacties zou leiden.

"Ik ben in de dagen daarna echt plat gebombardeerd met mailtjes, berichtjes en telefoontjes van familie, vrienden en kennissen die me feliciteerden", begint Roy van den Akker. "Ook m'n ouders kregen enorm veel reacties. 'Je zal wel trots op hem zijn, hè', zei een collega van m'n moeder bijvoorbeeld tegen haar. Veel mensen zeiden ook dat ze op me hadden gestemd, ook onbekenden die ik bijvoorbeeld bij de kapper tegenkwam. Heel grappig om dit allemaal mee te maken." Roy van den Akker bivakkeerde al enkele jaren in de Delftse lijst der lijsten. Elk jaar steeg hij weer wat plekjes. Van den Akker snapt wel waarom. "Ik kwam meer en meer op televisie." En met zijn bekendheid steeg hij mee op de lijst. Hij stond in het verleden al eens samen met zijn zusje, de Delftse atlete Joan van den Akker, in de Top 100 van Bekende Delftenaren. Joan van den Akker vertegenwoordigde ons land in 2004 op de Olympische Spelen in Athene, maar geeft alleen nog training aan talentvolle sporters. "Dat was vroeger weleens grappig. Vertelden m'n ouders op verjaardagen dat hun zoon zanger was en hun dochter atlete. We zijn er allebei uiteindelijk best succesvol mee, terwijl het nooit enorm is gestimuleerd."

Onverwacht gevolg
Zijn uitverkiezing tot Bekendste Delftenaar had nog een onverwacht gevolg, vertelt Roy van den Akker. "Ze hadden gezien dat ik gekozen was tot Bekendste Delftenaar en belden me vervolgens om te vragen of ik wilde zingen bij de opening van het nieuwe station. Uiteindelijk kozen ze alleen toch voor Alma Nieto, een hele goede zangeres."
Roy van den Akker verwacht dat Nachtburgemeester Leo Quack dit jaar een goede kans maakt om de Bekendste Delftenaar te worden. Wie hij hoopt dat het wordt? "In elk geval iemand die het echt verdient. Polle Eduard heeft een enorme muzikale carrière. Hij heeft overal ter wereld met Tee-Set in de hitlijsten staan. Hij verdient veel respect in de muziekwereld en is nog steeds actief. Polle Eduard is toch een stukje Delfts cultureel erfgoed. Verder organiseert Guy Verbeek, een nog jonge jongen, van alles in Delft. Hij is heel ondernemend en is iemand die iets op poten durft te zetten. Ik zal zondag 3 januari zeker even in Delft op Zondag kijken om te zien wie het uiteindelijk is geworden."


En dan nu...
Stemmen maar!

De stembussen voor de verkiezing van de Bekendste Delftenaar 2015 zijn vanaf dit weekend geopend. Zoals vorig weekend al in deze krant is vermeld, kan dit jaar slechts één naam worden vermeld. Ga daarom naar de website www.delftopzondag.nl en vul in het formulier op deze website in wie volgens u de Bekendste Delftenaar 2015 moet worden. Vul hier de volledig voor- en achternaam en ook de volledige tussenvoegsels in en druk op 'stem'. Dat is het Alvast bedankt!