Afbeelding

Een Glasbak, Ondergang, Blufbak, Diamant, Glazen Gedrocht of Meccanodoos?

Algemeen

Editie: Week 10, Jaargang 23 |

Je kunt veel over het nieuwe station en Stadskantoor zeggen, maar niet dat het een onopvallend nederig gebouwtje is. De hoeveelheid glas in het pand is bovendien iets dat in veel voorgestelde bijnamen voorkomt.

DELFT – Een gebouw of bouwwerk telt pas echt mee als het een bijnaam heeft. Dus opperde ‘Comité het is maar een idee’ in de vorige editie van Delft op Zondag een bijnaam te verzinnen voor het nieuwe station en Stadskantoor. Dat verzoek was niet aan dovemans oren gericht.

Den Haag heeft het Strijkijzer, Rotterdam de Koopgoot. Het zijn namen die bekender zijn dan de officiële benamingen, respectievelijk de Haagse Toren en de Beurstraverse. Wie een Delftenaar naar ‘Het Zwembad aan de Phoenixstraat’ vraagt, wordt ongetwijfeld naar het huidig Stadskantoor verwezen. Ook z’n grote broertje, het nieuwe Stadskantoor met daaronder het station, verdient een bijnaam. Lezers van Delft op Zondag hebben hiervoor genoeg ideeën. Opvallend is wel dat deze doorgaans een niet al te positieve lading hebben.

Toepasselijk
Peter van Leeuwen stelt de naam ‘Delfts blauwe NS-mol’ voor. Marianne Koppenaal vindt de namen ‘De Glasfabriek’ en ‘Het Glaskantoor’ wel toepasselijk. Marion Thierry noemt het pand liever ‘De Zweettent’. “Omdat iemand zo stom is geweest om een glazen gebouw neer te zetten”, legt ze uit. “Vroeger was in Tanthof West een glazen bibliotheek en kinderdagverblijf waar het in de zomer niet te harden was vanwege de hitte. Het glas werd dan witgekalkt, weet niemand dat meer?” Armando Jubitana stelt ‘Het Aquarium’ voor. Céline Swart heeft twee ideeën: ‘De Ondergang’ en ‘Het Glazen Gedrocht’. Ook Leo Cornet kiest voor de naam ‘De Ondergang’. “Ik denk dat die naam wel toepasselijk en cryptisch genoeg is voor Delft”, mailt hij.

Rob van Kuijzen kiest liever voor de naam ‘De Diamant’. “Mooi, maar ook heel duur.” Ook Catharina Sauer dacht aan ‘De Diamant’. “Het gebouw lijkt op een diamant, vooral als de zon erop schijnt. Het is daarnaast hoekig en misschien zo kostbaar als een diamant.” Jolande Siebenga heeft vier namen die bij haar opkwamen: De IJsberg, Het IJspaleis, De Blufbak en De Baanbreker.

H. van der Klugt vindt ‘De Iglo’ een toepasselijke bijnaam voor het nieuwe station en Stadskantoor, en niet zonder reden. “Wij kijken vanuit onze woning, die zich op de zevende etage bevindt, over een groot deel van het bouwproject”, legt Van der Klugt uit. “Toen men bezig was de dakbedekking aan te brengen, kwamen de naam De Iglo en De Glasbak al bij me op. Die laatste vond ik op den duur iets te negatief klinken. Telkens als er bij ons visite kwam kon ik het niet nalaten bij de uitleg over de voortgang van het spoortunnelproject deze bijnamen te vermelden.”

Van der Klugt is niet de enige Delftenaar bij wie de bijnaam ‘De Glasbak’ opkwam. Deze wordt ook door Frans Nieuwenhuizen, John Mastenbroek en J. de Vos voorgesteld.

Jan de Crom heeft een bijnaam die, denk hij, ook de ontwerpers van het pand moet aanspreken: De Meccanodoos. “Simpel, voor de hand liggend en lekker klinkend”, vindt De Crom. Hij mailt een afbeelding uit 1964 mee van een doos waarin dit speelgoed vroeger verpakt zat. En het gebouw op dat plaatje lijkt al op het nieuwe station en Stadskantoor zoals dit er 50 jaar later uit zou zien. “Er is dus maar één toepasselijke naam”, rest hem nog te zeggen.

We zijn uiteraard benieuwd welke naam u het meest toepasselijk vindt. Ga dit weekend daarom naar de website www.delftopzondag.nl en breng uw stem uit.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12