Gonny Stuut, nummer 96 op de lijst, is geen grijze muis. (foto: Marco Zwinkels)
Gonny Stuut, nummer 96 op de lijst, is geen grijze muis. (foto: Marco Zwinkels)

'Nieuwe' vrouwen op de lijst denken verschillend over vrouwen op de lijst

Algemeen

DELFT – De Bekendste Delftenaar-verkiezing is losgebarsten. Elk jaar prijken nieuwe namen op de lijst. Zo waren daar vorige keer 'opeens' Lucie Cunningham van Delft MaMa – op plek 60 – en kunstenares Gonny Stuut, op 96.

Lucie Cunningham was daarmee de hoogste nieuwe binnenkomer. "Het was echt bijzonder om opeens op de lijst te staan", blikt ze terug. "Ik ben al jarenlang in Delft met allerlei organisaties en besturen bezig en ik ben een verbinder. Ik wist echter niet dat mensen dit zo waarderen dat ze ook op me stemmen. Dat vind ik echt een eer." Cunningham (42) komt oorspronkelijk uit Frankrijk, woonde in Engeland en Amerika, maar is nu alweer 13 jaar een Delftse. "Om mijn Nederlands te verbeteren lees ik altijd lokale kranten, waaronder Delft op Zondag. Ik vond het mooi dat jullie redacteur vorig jaar nog opmerkte dat er wel weinig vrouwen in de Top 100 van Bekende Delftenaren staan. Het zijn er maar negentien, daar schrok ik van. Ik heb geen idee hoe dat komt. Er zijn veel vrouwen die kundig zijn. Ook in Delft zijn veel vrouwelijke onderzoekers, politici of vrijwilligers die een inspiratie kunnen zijn voor anderen."
Gonny Stuut hoort, als wij haar maandag bellen, voor het eerst dat ze in de Top 100 van 2014 staat. Dat vindt ze, zegt de 57-jarige kunstenares in alle bescheidenheid, 'wel grappig'. "Daar was ik me helemaal niet van bewust. Ik sta weleens met m'n hoofd in de krant, misschien dat mensen daarom op me hebben gestemd."
Gonny Stuut kan daarnaast gerust een opvallende verschijning worden genoemd. "Zeker als ik een kostuum aan heb. En als ik hier in m'n atelier nu om me heen kijk, dan zie ik geen kleur die níet vertegenwoordigd is." Gonny Stuut maakt zich niet druk om het beperkte aantal Delftse dames in de lijst. "Dat zal me worst wezen. Dat vrouwen voor en vrouwen na, dat ik vind ik maar flauwekul. Ik ben niet zo van het bevoorrechten van vrouwen, daar moeten ze zelf aan werken." Ze heeft daarentegen wel een verklaring voor het lage percentage dames. "Vrouwen zijn wat meer bescheiden. Ik heb eens honderd portretten van Delftenaren gemaakt, waarbij ik een goede mix wilde van mannen, vrouwen en kinderen. Maar het was vooral lastig vrouwen te portretteren. Die wilden wel eerst naar de kapper, of ze vonden het te veel eer om vereeuwigd te worden. Ze zijn, wat op de voorgrond treden betreft, wat angstiger en terughoudender dan mannen." Lucie Cunningham heeft vorig weekend meteen haar stem uitgebracht op haar Bekendste Delftenaar 2016. "Ik vond het wel lastig, omdat je dit jaar maar op één persoon mag stemmen. Ik heb gestemd of Séphine Laros. Zij was betrokken bij de oprichting van een netwerk voor vrouwelijke ondernemers en is onder meer voorzitter van het Delftse comité van de Internationale Vrouwendag. Verder zou ik nog graag hebben gestemd op Bionda Heeringa-De Kreij en de acht winnaressen van de Power Award 2015. Bionda is heel betrokken bij vluchtelingen, hielp als vrijwilliger vluchtelingen in Pijnacker en vertelde hierover op tv bij Jeroen Pauw. Ik vind de Bekendste Delftenaar—verkiezing een heel mooi initiatief. Het gaat, vind ik, om het uitspreken van je waardering. Er staan dan ook erg leuke en bijzondere mensen op de lijst. Ik ga het dit jaar zeker weer volgen."
Als het aan Gonny Stuut ligt, wordt Silvia Taurer de Bekendste Delftenaar 2015. "Zij is directeur van Livingroomscraft en heeft Delft internationaal flink op de kaart gezet met de RTC conference", merkt Stuut op.
Nog niet gestemd? Surf dan naar www.delftopzondag.nl, klik op de Bekendste Delftenaar-banner en breng je stem uit. Of vul de bon op deze pagina in, stuur 'm op geef 'm af op ons kantoor aan de Energieweg 5 in Delft. Alvast bedankt!