Volgende week 26 juni start, na jaren van intensieve voorbereidingen, de boring van de aardwarmteputten.
Volgende week 26 juni start, na jaren van intensieve voorbereidingen, de boring van de aardwarmteputten.

Start boring aardwarmteputten

Algemeen

DELFT – Volgende week 26 juni start, na jaren van intensieve voorbereidingen, de boring van de aardwarmteputten. Zo wordt er een belangrijke stap gezet in de uitvoering van het project Geothermie Delft, de nieuwe aardwarmtebron op de campus van TU Delft.

Omdat de gemeente Delft in 2050 klimaatneutraal is, moeten ze voor de gebouwen opzoek naar nieuwe manieren om te verwarmen, te koken en te douchen. Door deze aardwarmtebron zetten de TU Delft, Aardyn, Shell en EBN een belangrijke stap in de energietransitie. Deze bron gaat namelijk duurzame warmte en nieuwe, wetenschappelijke inzichten opleveren.

Uniek 
Volgens Tim van der Hagen, Rector Magnificus en Voorzitter College van Bestuur TU Delft, is deze combinatie van wetenschappelijk onderzoek en warmtelevering uniek. “De geothermische bron op onze campus is een onderzoeks- en onderwijsfaciliteit van nationaal belang. Door de unieke samenwerking tussen onze onderzoekers, bedrijfsleven, overheid en de gemeente Delft doet zich de kans voor om geothermie wetenschappelijk gezien verder te ontwikkelen. Onze campus maakt straks gebruik van een duurzame warmtebron en in een latere fase geldt dat ook voor woonwijken in Delft. Daarmee is Geothermie Delft een belangrijke stap voorwaarts naar een duurzame, CO2-neutrale campus en stad.”

Vervolgstappen
Het ontwikkelen van een warmtenet voor de stad hoort bij het hoofddoel van Geothermie Delft om aardwarmte aan de campus en de stad te leveren en wetenschappelijk onderzoek uit te voeren. “De energietransitie is belangrijk en urgent. Delft wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Dit doen we onder meer door woningen aardgasvrij te maken en duurzame warmtebronnen te gebruiken. Aardwarmte en de aanleg van het warmtenet zijn essentieel om onze Delftse huizen en bedrijven ook in de toekomstop betaalbare manier te kunnen blijven verwarmen. Ik ben dan ook ontzettend blij dat we nu concrete vervolgstappen kunnen gaan zetten”, zegt Maaike Zwart, wethouder Duurzaamheid gemeente Delft.

Het boren van de twee putten van ongeveer 2,2 kilometer diep gaat ongeveer vijf maanden duren. De werkzaamheden gaan grotendeels 24 uur per dag, zeven dagen in de week door. Voor meer informatie kunt u terecht op www.delft.nl en www.geothermiedelft.nl.