Van 5 tot 8 juli vindt de Monaco Energy Boat Challenge plaats, waarbij het Hydro Motion Team van de TU Delft zal deelnemen met hun zelfgemaakte vliegende waterstofboot.
Van 5 tot 8 juli vindt de Monaco Energy Boat Challenge plaats, waarbij het Hydro Motion Team van de TU Delft zal deelnemen met hun zelfgemaakte vliegende waterstofboot.

Delftse studenten gaan voor succes in Monaco

Algemeen

DELFT - Van 5 tot 8 juli vindt de Monaco Energy Boat Challenge plaats. Dit is een internationale wedstrijd die innovatieve oplossingen op het gebied van duurzame energie samenbrengt. Het Hydro Motion Team van de TU Delft zal ook naar Monaco afreizen en daar deelnemen met hun zelfgemaakte vliegende waterstofboot.

Het team bestaat uit 23 studenten die een jaar lang gewerkt hebben aan het ontwerpen, bouwen, testen en racen van hun waterstof aangedreven boot. Tijdens de wedstrijd zullen de studenten moeten uitblinken in snelheid, wendbaarheid en uithoudingsvermogen. Het is uiteraard een grote uitdaging, ook omdat ze het als enige studententeam opnemen tegen bedrijven vanuit de hele wereld. De boot wordt aangedreven door een waterstofbrandstofcel, waarbij waterstof wordt omgezet in elektriciteit. Ook is de boot voorzien van geavanceerde hydrofoil-technologie, waardoor de volledige romp boven het wateroppervlak kan vliegen. Het unieke aan het systeem is dat het alleen water produceert, waardoor er geen schadelijke uitstoot is. Stap voor stap zag het team hun ontwerp tot leven komen. “Iedere dag is weer compleet anders. We doorlopen vele testen om onze boot z optimaal en betrouwbaar mogelijk te laten werken in de race”, aldus projectmanager Helena Westermann. Helena is na haar middelbare schoolperiode ‘Computer Science and Engineering’ gaan studeren aan de TU Delft en is nu dus projectmanager in het team. Ze is verantwoordelijk voor het plannen en overzien van het project van begin tot eind. Ook volgens teammanager Isabelle de Bruijn was het een mooi project. “Met een team van 23 studenten weten we in een jaar tijd een vliegende boot op waterstof te ontwerpen, bouwen, testen én racen. We zijn vastberaden en gaan voor de winst!” 

Het team is tijdens het wereldkampioenschap live te volgen via hun website, social media en via de livestream van het toernooi. Voor meer informatie kun je terecht op www.hydromotionteam.nl.