Roos geniet bij BuitenLeeft van groen, gezondheid en gezelligheid.
(Foto: Koos Bommelé)
Roos geniet bij BuitenLeeft van groen, gezondheid en gezelligheid. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Roos van Akkeren

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Bij BuitenLeeft draait alles om duurzame relaties met natuur en gezondheid. Op Landgoed BuitenLeeft vind je een kleine fruitboomgaard, een geneeskrachtigekruidentuin, een zelfoogsttuin, bloementuin en een kwekerij van maar liefst 3 hectare in de Delftse Hout. Het landgoed dient als ontmoetingsplek voor jong en oud om de helende werking van natuur te kunnen ervaren en om te genieten van de natuur. Verder kun je er leren over eerlijke landbouw en over de gezondheid van mens en natuur. Roos van Akkeren, vrijwilliger bij BuitenLeeft, licht toe: “Vrijwilligers verbouwen hier met elkaar groente en verbeteren hun gezondheid, maar worden zich ook bewust van de waarde van de aarde en proberen die boodschap uit te dragen.”

Door: Christine Lvov

Het team dat het landgoed van BuitenLeeft onderhoudt en verzorgt, bestaat uit vijftien vaste tuinondersteuners en ruim veertig vrijwilligers. Honderd oogstaandeelhouders kunnen tijdens het oogstseizoen wekelijks verse groenten oogsten. Daarnaast hebben twee fazanten, een paartje, zich het land toegeëigend, duikt er zo nu en dan een kat op en biedt het landgoed een thuis aan vele insecten.

De 3 G’s
Roos werd vrijwilliger na de open dag van BuitenLeeft te hebben bezocht. Voor Roos staat het vrijwilligerswerk bij BuitenLeeft in het teken van 3 G’s: groen, gezond en gezellig. ‘Groen’ slaat niet alleen op de overheersende kleur van het landschap. “We leren over hoe je groenten teelt zonder dat je de aarde schade toebrengt, wat een belangrijk onderwerp is in deze tijd.” Sinds kort heeft Roos de taak op zich genomen om de gewerkte uren bij te houden: “Zo brengen we het niet-uitbetaalde arbeidsloon in kaart. We willen zichtbaar maken hoeveel tijd het kost om gezonde voeding te realiseren.” ‘Gezond’ staat zowel voor de gezonde voeding die eerlijke landbouw voortbrengt, als voor de helende kracht die in de natuur te vinden is. ‘Gezellig’ spreekt voor zich. “We spreken niet eens allemaal dezelfde taal, maar we houden allemaal van de natuur. Zo ontstaat er contact.”

Verrijking
Liefde voor de natuur heeft Roos altijd gehad. “Ik ben opgegroeid in een omgeving waar ik heel goed buiten kon spelen: hutten bouwen, in bomen klimmen, fikkie stoken… Dat was fantastisch.” In haar volwassen leven ontwikkelde het buitenspelen zich tot kamperen en langeafstandswandelen in de vakanties. Ook vrijwilligerswerk speelt al langere tijd een rol in Roos’ leven. “Ik ben vier jaar met veel plezier taalmaatje geweest.” Roos heeft veel bewondering voor de wens en de wil van vluchtelingen om hier een leven op te bouwen en een beter leven voor hun kinderen te bewerkstelligen. “En ik vond het ook altijd wel gezellig. Ik was geïnteresseerd in hoe hun leven er daar uitzag. De natuur verrijkt, maar mensen verrijken ook.” Bij BuitenLeeft ziet Roos de verrijking van natuur en mensen samenkomen. “Mensen met allerlei achtergronden ontmoeten elkaar in de natuur.” Roos zou iedereen aanraden zich als vrijwilliger aan te melden bij BuitenLeeft. “Iedereen kan leren om van de natuur te genieten.” Op 3 juni is er van 10.00 uur tot 13.00 uur een open tuindag bij BuitenLeeft. “Iedereen is welkom. Eigenlijk ben je altijd welkom.”

Onafhankelijkheid
Oprichtster Margriet Knospe heeft, net zoals twee stagiaires bij BuitenLeeft, aan Warmonderhof in Dronten een opleiding in biologisch dynamische landbouw gevolgd. De tijdens die opleiding opgedane kennis wordt met liefde gedeeld met de vrijwilligers, maar leidt ook tot nieuwe initiatieven. Zo heeft ex-stagiaire Jolijn met behulp van crowdfunding het initiatief Buitenkweek opgezet, een kwekerij waar vaste, inheemse tuinplanten worden gekweekt en verkocht. Buitenkweek draagt zo bij aan de biodiversiteit en dat trekt nuttige insecten aan. Momenteel is Stichting BuitenLeeft afhankelijk van donaties en de oogstaandeelhouders. “Dat is geen winst, het dekt alleen de kosten.” BuitenLeeft wil haar eigen broek op kunnen houden. Vandaar dat er andere creatieve manieren worden bedacht om haar bestaansrecht te behouden, bijvoorbeeld door bedrijfsuitjes te organiseren en coaching en workshops te geven. Om deze initiatieven uit te kunnen breiden, wil BuitenLeeft de schuur op het landgoed opknappen. Ook daarvoor is geld nodig, maar strijdlust is er in ieder geval te over. “Er zijn zoveel nieuwe ideeën om deze plek tot in de lengte van dagen te behouden.”