Norna en Claudia zijn vrijwilliger bij speelotheek SpeelOké. (Foto: Koos Bommelé)
Norna en Claudia zijn vrijwilliger bij speelotheek SpeelOké. (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Norna en Claudia van SpeelOké

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Stichting SpeelOké is de enige speelotheek van Delft, en wordt volledig gerund door vrijwilligers. “We zijn een soort bibliotheek, maar in plaats van boeken lenen we speelgoed uit, voor alle kinderen van 0 tot 12 jaar oud,” legt Norna Ross, secretaris van de stichting, uit, “We hebben Duplo, Lego, bordspelletjes, buitenspeelgoed… Een grote variëteit.” Voor slechts 13,50 euro per jaar kun je lid worden en speelgoed lenen. Dat kan op iedere zaterdag, en één keer in de drie weken is er op vrijdagavond ook een uitleenmoment. De uitleentermijn is drie weken, maar je kunt ook verlengen. “We proberen de drempel voor lidmaatschap zo laag mogelijk te houden,” vertelt Claudia Flieger, voorzitter van SpeelOké. 

Door Christine Lvov

Een deel van het speelgoed in de speelotheek bestaat uit giften, maar veel speelgoed wordt ook gekocht met het geld van het lidmaatschap. Leden kunnen suggesties doen voor speelgoed dat nog niet te vinden is in de speelotheek. De vrijwilligers van SpeelOké geven ook advies over welk speelgoed aan de behoeften van verschillende kinderen zou kunnen voldoen. “We hebben speelgoed dat kan helpen bij de ontwikkeling van de motoriek, lopen of zelfs met rekenen,” vertelt Claudia, “Ouders vertellen ons wat ze nodig hebben voor hun kind en wij kijken wat de mogelijkheden zijn.” Veel van de vrijwilligers en veel leden komen al jaren bij de speelotheek, ook al is de speelotheek al enkele keren verhuisd. Het is een hechte gemeenschap van mensen. “We proberen dat persoonlijke contact goed te onderhouden,” vertelt Claudia, “We kunnen namelijk echt iets voor elkaar betekenen bij de speelotheek.” 

Het lenen van speelgoed is een goede oplossing voor huishoudens met een laag inkomen of met weinig ruimte, maar het concept van de speelotheek draait volgens Claudia en Norna ook om een duurzaam bewustzijn. “Duurzaamheid speelt zeker een rol. Speelgoed lenen is milieubewuster dan speelgoed nieuw kopen,” vertelt Claudia, “Kinderen zijn snel uitgekeken op speelgoed. Ze groeien en ontwikkelen andere behoeften.” Dankzij de speelotheek kunnen kinderen allerlei soorten speelgoed uitproberen zonder dat hun ouders het nieuw moeten kopen. “Ik realiseerde me pas toen ik moeder werd hoe belangrijk speelgoed is,” vertelt Norna, “Maar veel speelgoed is gemaakt van plastic. Het eindigt vaak bij het vuilnis of in de kringloop, en bij mensen thuis zie je vaak speelgoed dat bijna ongebruikt lijkt.” Claudia vult aan: “De spelotheek is een manier om bewuster met speelgoed om te gaan. Je leert kinderen over de verantwoordelijkheid en de impact van speelgoed, door het te lenen, te gebruiken en te hergebruiken.” Veel lenende ouders denken mee, en repareren geleend speelgoed zelf. Het besef van wat speelgoed waard is, geven ze aan hun kinderen mee.

Claudia is al anderhalf jaar voorzitter van SpeelOké. Ze heeft twee kinderen, van 4 en 6, voor wie ze al speelgoed leende, en wilde de vaardigheden die ze tijdens haar opleiding Ondernemerschap en Retail Management leerde meer in de praktijk brengen. Claudia kwam er via Delft voor Elkaar achter dat Stichting SpeelOké een voorzitter zocht. “Ik wilde sowieso graag bij een non-profitorganisatie aan de slag, en aangezien ik al lid was van de speelotheek, leek dit me perfect,” aldus Claudia. Dit is de eerste vrijwilligersfunctie die Claudia heeft gehad. “Ik heb altijd in de mode gezeten, al vanaf dat ik 15 jaar oud was. Eigenlijk wilde ik uiteindelijk voor mezelf gaan beginnen, maar in de coronatijd kwam ik erachter dat ik iets anders wilde doen dan mode. Het leek me goed om door vrijwilligerswerk een andere omgeving op te zoeken. Ik vind SpeelOké een heel belangrijk initiatief, en zet hier graag mijn kwaliteiten voor in.”

Norna is sinds januari secretaris van SpeelOké. Zes maanden geleden werd ze voor het eerst moeder, en omdat ze nog niet zo lang in Delft woont, zocht ze naar een manier om in contact te komen met andere mensen met kinderen en haar netwerk uit te breiden. Via de website van Delft voor Elkaar kwam ze in aanraking met Stichting SpeelOké. “Ik had nog nooit van het begrip ‘speelotheek’ gehoord, maar het klikte meteen,” vertelt Norna, “Ik heb ook als vrijwilliger gewerkt bij de Papaver en bij de Kindertuinen. Ik ben van mening dat we de creativiteit en speelsheid van kinderen moeten koesteren, en ze daarnaast moeten leren over duurzaamheid en hun milieu.” 

Stichting SpeelOké is afhankelijk van een gratis ruimte. Momenteel is de spelotheek gevestigd in een schoollokaal van de Mgr. Bekkersschool, maar hier kan SpeelOké niet lang meer blijven. Norna: “Met onze inkomsten kunnen we een goed speelgoedaanbod mogelijk maken, maar geld voor huur is er nog niet.” De spelotheek bestaat al twintig jaar, maar het is lastig om een permanente locatie te vinden. “Verhuizingen zijn zwaar voor onze vrijwilligers,” vertelt Claudia, “En de zoektocht naar een nieuwe locatie vraagt veel van ze.” Voor de zomervakantie moet Stichting SpeelOké een nieuwe ruimte hebben gevonden. “Als wij er niet zijn, moeten ouders verder reizen,” vertelt Claudia, en Norna voegt toe: “Wij spelen een heel belangrijk rol in de levens van gezinnen in Delft.” Speelotheek SpeelOké heeft maar liefst 200 leden. Dat betekent niet alleen dat SpeelOké echt een verschil maakt, maar ook dat 200 gezinnen hun toegang tot een speelotheek hun gemeenschap kwijt kunnen raken als er niet snel een nieuwe locatie wordt gevonden. Aan vijftig vierkante meter heeft de spelotheek genoeg. Een eigen ingang zou prettig zijn, maar is niet noodzakelijk. De ruimte, of de kasten met het speelgoed, moet op slot kunnen. Verder zijn er eigenlijk geen vereisten. “We houden met onze vrijwilligers telkens brainstormsessies de laatste tijd,” vertelt Norna, “En alle grote ruimtes komen voorbij.” Claudia voegt toe: “Als we niet iets wat gratis is kunnen vinden, moeten we op de een of andere manier financiële steun zien te vinden.”

Heb jij de gouden tip? Stichting SpeelOké is te bereiken via e-mail, info@speeloke.nl. Kijk voor meer informatie op: www.speeloke.nl.