Een door Caroline Sikkenk gemaakte foto van het niet meer bestaande schilderij ‘Een heer van stand die zijn handen wast’. Zij exposeert 6 februari t/m 1 april in de Oude Kerk
Een door Caroline Sikkenk gemaakte foto van het niet meer bestaande schilderij ‘Een heer van stand die zijn handen wast’. Zij exposeert 6 februari t/m 1 april in de Oude Kerk

Gezocht: ramen en etalages voor Vermeer!

Algemeen

DELFT - Vanaf 10 februari tot en met 4 juni wordt in het Rijksmuseum in Amsterdam de allergrootste expositie van Johannes Vermeer ooit gehouden. Maar liefst 28 van de in totaal 37 werken van Vermeer zijn dan hier te zien. Een tentoonstelling waar heel erg veel mensen op af zullen komen. En die mensen komen voor een heel groot gedeelte ook naar Delft toe, de stad waar deze 17de-eeuwse schilder is geboren en getogen en waar hij zijn hele leven heeft gewoond en gewerkt. Nu al merken we in het Vermeer Centrum Delft en in Museum Prinsenhof Delft een buitengewone belangstelling voor onze stad en musea. Gelukkig spelen ook veel Delftse ondernemers in op de komst van de Vermeer liefhebbers.

Ook Omroep Max schenkt aandacht aan Vermeer en zendt in de maanden februari en maart zes afleveringen uit met als titel ‘De nieuwe Vermeer’. In deze zes uitzendingen wordt getoond hoe schilderijen van onze Delftse schilder Johannes Vermeer die wij vandaag de dag niet meer kennen, worden gemaakt. Zes professionals zijn aan de weer geweest met o.a. ‘het tweede straatje’, ‘het zelfportret’ en ‘een heer van stand die zijn handen wast’. Deze werken hebben ooit bestaan (dat weten we zeker), maar we kennen ze nu niet meer. Wellicht staan ze nog steeds bij iemand op een stoffige zolder of zijn ze gewoon kapot gegaan. We zullen het niet weten.

Naast de door Omroep Max uitgekozen professionele kunstenaars, is ook een oproep gedaan om zelf een werk te maken. Dat heeft ertoe geleid dat er ruim 2.500 inzendingen binnen gekomen zijn. Uit deze inzendingen is een keuze gemaakt voor 180 schilderijen, gemaakt door zowel enthousiaste amateurs als professionals.

Wat zoeken we? 
In overleg met Omroep Max zoeken wij (Vermeer Centrum Delft en Museum Prinsenhof Delft) ondernemers en bewoners in het historisch centrum van Delft die vanaf 20 maart (eerste dag na laatste uitzending door Omroep Max) t/m zondag 7 mei (einde meivakantie) hun etalage of raam van hun woning beschikbaar willen stellen voor één of meer van de gemaakte werken die zonder uitzondering van hoge kwaliteit zijn.

Meedoen?
Geef dan even een berichtje naar info@vermeerdelft.nl en wij nemen contact met u op. Alles wordt voor u geregeld en er wordt voor de kunstwerken een aparte verzekering afgesloten. Voor vragen kunt u terecht bij Herman Weyers via 06-20014197 of info@vermeerdelft.nll.