Rob van Es en Herman Weyers bij de eigentijdse sjabloondrukken (Foto: Koos Bommelé)
Rob van Es en Herman Weyers bij de eigentijdse sjabloondrukken (Foto: Koos Bommelé)

Eigentijdse Vermeers aan de Voldersgracht

Algemeen

DELFT - Volgend jaar staat in het teken van Johannes Vermeer. Niet alleen in Delft, maar ook landelijk, met een grote expositie van zijn werk in het Rijksmuseum. Delft is er nu al volop mee bezig. Om te beginnen met een expositie van de Delftse kunstenaar Rob van Es. Tot eind augustus hangen van zijn hand in het Vermeer Centrum Delft zes eigentijdse sjabloondrukken. 

Directeur Herman Weyers van het Vermeer Centrum Delft: “We hadden al twee Vermeers van Rob van Es in de collectie. De uitgebreide serie die er nu hangt, vormt een afgewogen geheel dat op een verfrissende manier de dialoog aangaat met de andere afbeeldingen van Vermeer in ons centrum. Het nodigt uit tot kijken en vergelijken.”

Brieven aan Vermeer
Er gaat meer gebeuren. Zo wordt in de loop van dit jaar mensen binnen en buiten Delft gevraagd een brief aan Vermeer te schrijven. Die brievencollectie wordt in het Vermeerjaar uitgebracht. Rob van Es: “Ook met deze brieven slaan we een brug tussen de 17de eeuw van Vermeer en onze eigen tijd.” Ook zal tijdens de Delftse atelierroute gebouw Bacinol aan de Hooikade in het teken van Vermeer staan. Bezoekers kunnen zich laten schilderen en fotograferen in het decor van het werk van Vermeer.

In het najaar exposeren 24 Groningse en Friese kunstenaars in Vermeer Centrum Delft en in de Oude Kerk nieuw werk dat geïnspireerd is op Vermeer. Bekende kunstenaars zoals Henk Helmantel en Rein Pol doen hier aan mee.

Delftenaren denken mee
Het is allemaal een voorbode op het komende Vermeerjaar. In Museum Prinsenhof Delft zijn dan topstukken van Delftse schilders te zien. Maar ook Delfts aardewerk, Delftse tapijten en andere objecten die de bezoeker een beeld geven van onze stad in de tijd van Vermeer.
Ook het Vermeer Centrum Delft wil in dat jaar verrassende activiteiten aanzwengelen. Herman Weyers: “Daar kan ik nog niet teveel over zeggen. Alles is nog in voorbereiding. Bijzonder wordt het wel.”
De directeur zoekt graag de samenwerking met Delftenaren, ondernemers en instellingen. Weyers: “Iedereen die ideeën heeft om van het Vermeerjaar een feest te maken, is welkom. Er komt een stadsregisseur die speciaal voor het Vermeerjaar plannen gaat bundelen. Een mooie kans om het Delft van nu en het Delft van Vermeer dichter bij elkaar te brengen.”