Delftse muziekjournalist Martin Reitsma  (l) samen met schrijver van dit boek, popjournalist Jean Paul Heck die een fraaie bos bloemen ontving.
Delftse muziekjournalist Martin Reitsma (l) samen met schrijver van dit boek, popjournalist Jean Paul Heck die een fraaie bos bloemen ontving.

‘Crazy Rock & Roll Stories’ lees je bijna in een adem uit!

Algemeen

Noem bekende Delftse bands als Alquin, The Mo, Tee Set, After Tea of muzikanten uit onze stad als Ronald Snijders, Sven Figee, Roel van Velzen, Polle Eduard en Robert Jan Stips en popjournalist Jean Paul Heck kan moeiteloos hun nummers, optredens en muzikale staat van dienst voor je opsommen.  In zijn lange carrière heeft hij dan ook een aantal van ‘onze’ muzikanten persoonlijk ontmoet. Muziekjournalist Martin Reitsma ontmoette Jean Paul pas geleden tijdens de presentatie van zijn nieuwe boek Rock  & Roll Stories in muziekwinkel ‘ De Waterput’. Zijn sfeerimpressie leest u hieronder.

Het is druk in de Waterput, het muziekminnende publiek is in opgetogen afwachting van de boekpresentatie en het akoestische optreden van Racoon.  ’Backstage vertelt Jean Paul me dat hij maar wat graag in onze prinsenstad komt. Hij roemt de prachtige binnenstad, de veelzijdige keuzes in diverse platenzaken in de stad en al die topmuzikanten die Delft heeft voortgebracht.
Hij won als eerste de prestigieuze Jip Golsteijn Popprijs en publiceerde onder meer boeiende verhalen over rock in AD en Telegraaf. Heck sprak de afgelopen dertig jaar vrijwel alle grootheden uit de rockmuziek. In zijn lezenswaardige boek zijn een aantal van zijn meest spraakmakende ontmoetingen met de meest iconische bands en muzikanten ter wereld opgenomen. Ook beschrijft Heck diverse van zijn eigen belevenissen tijdens de interviews waarbij hij opmerkt: ,,Sommige dingen schrijf je niet in je artikel, maar vaak zijn dat juist de leukste. Bijvoorbeeld dat Eddy van Halen ergens binnenkwam, stomdronken waarbij hij de Hitlergroet bracht” dat gaf de nodige opschudding.

Het is niet zijn eerste boek, ook niet zijn eerste presentatie.  ”Ik ben er altijd nogal nuchter onder merkt hij op.  Volgend jaar verschijnt mijn volgende boek en dit keer gaat het over gitaarvirtuoos Jan Akkerman waarmee ik een aantal interviewsessies deed”. Ondanks zijn nuchtere kijk zien we hem tijdens de boekpresentatie bij muziekwinkel ‘De Waterput in Bergen op Zoom echt genieten.  De wethouder is gekomen en neemt evenals drummer van het Goede Doel - Toni Peroni en drie leden van popband Racoon een exemplaar in ontvangst van het boek. Racoon ontroert met een kort akoestisch optreden waarbij zanger Bart van der Weide nog eens laat horen waarom hij met zijn band tot de besten van ons land wordt gerekend. Het boek vindt gretig aftrek en wordt persoonlijk door Jean Paul voorzien van handtekening en enkele mooie woorden. Schrijver dezes heeft het boek inmiddels gelezen en heeft genoten van de onbekende, opmerkelijke feiten en anekdotes over Pink Floyd, het ‘foute’ imago van The Rolling Stones, de kwajongens, die The Beatles, naast hun virtuositeit, ook konden zijn, de onderlinge samenwerking binnen The Eagles die aan alle kanten voor spanning zorgde maar ook razendknappe songs voortbracht. Voorts een verhaal over wonderkind (Little} Stevie Wonder en voorts de getroebleerde Freddie Mercury van Queen.Queen, de band die Jean Paul al op jonge leeftijd live zag optreden en aanleiding voor hem was om te kiezen voor een succesvolle loopbaan in de muziek, dit met dank aan zijn ouders die voor hem zijn eerste kaartjes kochten.

Crazy Little Things
Heck drumt voorts in de Queen Tributeband ‘ Crazy Little Things, die steeds een uitzinnig publiek weet te boeien zoals onlangs ook te zien en te horen was in de Rijswijkse Schouwburg, het ovationele applaus moet tot in Delft te horen zijn geweest. Een toekomstig optreden in Delft, bijvoorbeeld in Theater de Veste, zal zeker omarmd worden door veel Delftse Queenfans. Een aantal van deze Delftse muziekliefhebbers was getuige van een formidabel en explosief optreden in Rijswijk. Het boek Crazy Rock ‘n Roll Stories beklijft en Jean Paul Heck kan het als geen ander op een boeiende en meeslepende wijze onder woorden brengen. Hij neemt je mee op reis door de spraakmakende rockgeschiedenis, hij bespreekt wat lange tijd onbesproken bleef en sprak voorts met sterren als Gene Simmons, James Brown en Amy Winehouse.Het is aangenaam verpozen om hiermee deze donkere koude maanden door te komen. Ook onder de kerstboom als kerstcadeau maak je goede sier.
Leo Blokhuis over Jean Paul Heck: ‘Hij is de popjournalist met het dikste telefoonboekje vol grote internationale popsterren’.