Afbeelding

‘Born to be wild’ een memorabele tocht tijdens de Rock History Tour

Algemeen

Op zaterdag 9 april gaat na 2 jaar de Rock History Tour weer rijden. Ruim 3 uur met een luxe touringcar door Den Haag langs die plekken die belangrijk waren en soms nog zijn voor de Haagse, en Nederlandse pop- en rockmuziek. De Haagse en Delftse popmuziek zijn nauw verwant aan elkaar.  Leden van bands als Tee Set, Supersister,  After Tea zoals Polle Eduard, Robert Jan Stips. Peter Seilberger en Ferry Lever woonden immers ooit nog in Den Haag.  Het wordt weer een prachtige ‘Magical Mystery Tour’ met live muziek van Arie Spaans en Jan den Boer. De Rock History Tour vertrekt om 13.30 uur vanuit de oude Embers Club aan de Koningin Emmakade 133.

Tekst en foto: Martin Reitsma 

Peter de Ronde gitarist van de legendarische The Golden Earrings is reisleider
De reisleiding is in handen van levenskunstenaar Peter de Ronde ( voormalig Golden Earrings gitarist) en kunstenaar Marcello! Peter was in zijn Earringstijd een waar meisjesidool met zijn blonde lokken en blauwe ogen. Er zijn ook Special Guests zoals Stanley Uchtmann en Rob Mindé. Er is een tussenstop bij de legendarische Rolschaatsbaan Zuiderpark. De verrassingsact is als vanouds groots en betreft een prominent Hagenees. Geniet onderweg van dit verrassingsoptreden én van de gratis drankjes bij vertrek, onderweg en na afloop. Koester na afloop je Rock-art kadootje als blijvende herinnering aan deze memorabele tocht.
Wie weet kom je nu ook weer langs beroemde plekken zoals bijvoorbeeld de oud-woonhuizen van George Kooymans en Rinus Gerritsen van Golden Earring of Joop Oonk van de Jumping Jewels, Mariska Veres van Shocking Blue en Rudy Bennett van The Motions. Er wordt met passie verteld over memorabele optredens en gebeurtenissen uit de Haagse popgeschiedenis, de jeugdbendes Kikkers en Plu die elkaar bevochten bij de bosjes van Pex. Jaren later werd de Vrede van Den Haag getekend.

Popstad nummer 1
Den Haag Popstad nummer één is het Liverpool van Nederland. Dat is niet voor niets. Door de jaren heen komen er goede en bekende popgroepen uit de hofstad. Beginjaren zestig zindert Den Haag aan zee al met Andy Tielman en zijn muzikale broers die de clubs op Scheveningen  op hun grondvesten doen schudden, Rene Nodelijk en zijn Alligators spelen de planken uit het podium, vele teenagers krijgen gitaarles van hem.  The Scarlets met veel Beatles op hun repertoire, The  Black Albino’s, Magic Strangers en natuurlijk Joop Oonk en Hans van Eijk die met hun bandleden van The Jumping Jewels - Tjibbe Veelo, Frits Tamminga en vervolgens Cees Kranenburg jr - overal succes hebben, tot in Azië toe. Voorts treden ze op met Johnny Lion.  Willeke Alberti komt in haar sportwagentje vanuit Amsterdam om haar verloofde Joop op te zoeken in de Haagse Hulshorstraat, enkele portieken verder van het woonhuis van George Kooymans en vlakbij Rinus en Rob Gerritsen in de Terletstraat. Vervolgens, zo rond 1965, komt de de Beatperiode in zwang. The Motions, Golden Earrings, The Q 65,   Haigs en vele andere Haagse bands doen het goed, Delft had zijn Tee Set en later After Tea en komen ook naar de Haagse muziektempel de Marathon. Rinus Gerritsen komt met The Who naar Delft, vlak erna volgt een zinderend optreden in dezelfde Marathon. De rolschaatsbanen kennen gouden jaren. Livin’ Blues breekt enkele jaren erna landelijk door, illustere namen als Nicko Christiansen, Cesar Zuiderwijk, Henk Smitskamp, Ted Oberg, John Lagrand, Ruud van Buuren maken op enig moment deel uit van deze bluesband.  Veel tieners en twens zijn  weg van zangeresje Bojoura die veel magie om haar heen heeft. Ze behoort tot de beste en mooiste zangeressen van ons land. George Kooymans schrijft in 1967 ‘ Everybodys Day’ voor haar en wordt haar eerste top 40 hit in 1967. George ontving nog zangles van de moeder van Bojoura.

The Motions
Op de Haagse muren staan prominent de namen van de Beatbands gekalkt in witte letters zoals Golden Earrings, Q 65 of The Motions. Soms zie je de bus van The Golden Earrings rijden in Den Haag of The Motions, dat heeft iets magisch. Rudy Bennett zingt grote hits als Wasted Words, Why don’t you take it, How can we hang on to a dream en My Love is growing. The Motions zijn in die periode de meest populaire band van het land en 100 % Haags.

Shocking Blue, Earth and Fire en Golden Earring
Zo vanaf 1968 komen er nieuwe bandjes die het goed doen, bands met mooie jonge zangeressen en uitstekende muzikanten die de Beat doen vergeten en voor een nieuw pop-elan zorgen. Vele tieners en twens worden ‘Wild and Exiting’ van Jerney Kaagman en Earth and Fire. Seasons wordt in 1969 hun eerste megahit. Wat ziet Jerney er bijzonder uit en kijk ze is nooit te beroerd om iets meer van zichzelf te laten zien. Menig jongenshart maakt overuren. Robbie van Leeuwen weet Mariska Veres in 1968 over te halen om te komen zingen bij Shocking Blue. Dat is een gouden greep. Het zal leiden tot wereldroem. Met de komst van Mariska begint een ongekende bloeiperiode voor de band die op een eerder tijdstip Barry Hay nog had gevraagd om toe te treden tot de band. Barry koos na enkele repetities met de mannen van Shocking Blue - Robbie, Klaas en Cor - voor The Golden Earrings. Waarop Robbie van Leeuwen zegt: ‘ Barry daar krijg je nog spijt van.’ Een paar jaar later staat Shocking Blue, met Mariska op nummer 1 in de Amerikaanse hitlijst met de klassieker Venus. Een paar jaar later vergaard ook Golden Earring internationale erkenning en roem en scoort met Radar Love en het album Moontan. In de jaren tachtig scoort Twilight Zone en het album Cut opnieuw dik in Amerika. Den Haag popstad nummer één. Kom herinneringen ophalen aan een glorieus Haags popverleden tijdens de Rock History Tour. Er zijn nog tickets (€ 55 pp). Boeken via info@marcellos.nl