Afbeelding

Hemd van het Lijf: Ruben van der Kleij

Algemeen Hemd van het lijf

Ruben van der Kleij (29) is een professioneel trompettist/trombonist uit Delft. Momenteel is hij op tour in Suriname.

Wie ben je?
Mijn naam is Ruben van der Kleij. Ik ben 29 jaar en ik kom uit Delft. Ik ben professioneel trompettist/trombonist en daarnaast bouw ik zelf gitaren onder mijn eigen gitaarmerk ‘Rubinsky guitars’.

Waarom hier op de foto?
Momenteel ben ik met een van mijn bands, The SkilZz, op tour in Suriname ( Paramaribo en Nickerie ). We geven hier in Suriname vier verschillende optredens en verblijven hier voor een week. Enkele weken geleden was ik met een andere band, Son de Aqui, op tour in Mexico. Daar gaven we in twee weken tijd zeven optredens.

Hoe ben je ooit begonnen met trompet spelen?
Zo lang ik me kan herinneren wilde ik al een trompet spelende clown worden. Trompetspelen is me in ieder geval gelukt! Toen ik acht jaar oud was ben ik op muziekles gegaan bij de plaatselijke ‘Drumfanfare Haaglanden’ in Pijnacker. Na een opleiding aan het Conservatorium Haarlem ben ik uiteindelijk beroepstrompettist geworden.

Kun je uitleggen wat voor soort muziek jij maakt?
Ik speel in een groot aantal verschillende bands met ieder hun eigen stijl. De bands waar ik nu mee op tour ben, spelen vooral Latin/Zuid-Amerikaanse nummers, zowel zelf geschreven als covers. Daarnaast speel ik in diverse pop coverbands, een blazerskwartet, in musicals en ik neem muziek op voor films en televisieprogramma’s als ‘the Masked Singer’. Op mijn website www.rubensmusicfactory.com heb ik veel van mijn projecten staan.

Wie is jouw voorbeeld in de muziekwereld en waarom?
Trompettist Philip Lassiter speelde onder andere met Prince en won verschillende grammy’s. Hij maakt funky muziek waar ik ook gek op ben en hij woont tegenwoordig in Nederland. Qua trompetklank houd ik erg van de sound van Chet Baker, al moet ik zeggen dat de gevarieerdheid van Miles Davis een inspiratie voor me is. Ook Wynton Marsalis, die zowel uitblinkt in jazz als klassiek, is een voorbeeld.

Waar ben je het meest trots op in je carrière?  
Ik ben vooral trots dat het me lukt om wekelijks optredens te doen, te kunnen leven van muziek en zelf muziek te ‘creëren’ en te blijven groeien. Een aantal hoogtepunten van dit jaar zijn de tours in het buitenland, met de Hermes House Band in een uitverkocht Ahoy, meewerken aan het album van Kinderen voor Kinderen en het Bevrijdingsfestival op het Malieveld met ‘Gruppo Sportivo’.

Welke optredens staan er hierna nog op de planning?
Een heleboel! December is voor mij de drukste tijd van het jaar, met meer dan veertig optredens. Een voorbeeld voor de Delftenaren, ‘Pop Delft XL’ op woensdag 7 december!

Als burgemeester van Delft...
Zou ik meer aandacht besteden aan de culturele sector. Ik denk dat DOK een mooi initiatief is en dat het ook goed is dat er plekken als STECK en Theater de Veste zijn waar live muziek gemaakt wordt. Een volwaardig poppodium zou zeker op zijn plaats zijn met al dat Delftse talent!