Logo delftopzondag.nl
Delft krijgt een aantal nieuwe herinneringsstenen ter nagedachtenis aan gedeporteerde Joodse stadsgenoten
Delft krijgt een aantal nieuwe herinneringsstenen ter nagedachtenis aan gedeporteerde Joodse stadsgenoten (Foto: )

Nieuwe 'Struikelstenen' in Delft

DELFT - In het najaar van 2020 zullen in de Julianalaan, de Spoorsingel en de Choorstraat nieuwe 'Struikelstenen' worden geplaatst.

De Stichting Herinneringsstenen Delft is in 2019 opgericht. Het doel van de stichting is om de herinnering aan de 142 Joodse stadsgenoten die in de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd levend te houden, door het plaatsen van zogenaamde ‘Stolpersteinen’, of 'Struikelstenen'. De stenen worden geplaatst voor de huizen waar degenen die zijn gedeporteerd destijds woonden.
Het kunstproject met de Struikelstenen is in 1990 bedacht door de Duitse kunstenaar Günter Demnig. Hij begon met het project als blijvende herinnering aan de slachtoffers van de naziterreur. De stenen zijn inmiddels al in verschillende Europese steden terug te vinden.
In Delft werd de eerste Struikelsteen gelegd in 2019, ter nagedachtenis aan Lina Feldmann-Stamm. Je kunt deze steen vinden op de Rotterdamseweg.

Nieuwe stenen
Na een lange periode van voorbereiding zullen in het najaar van 2020 de volgende stenen in Delft worden geplaatst. Zoals Demnig ook in andere steden in Europa de eerste stenen persoonlijk heeft geplaatst, zal hij dat ook in Delft komen doen. De eerste stenen worden in aanwezigheid van de nabestaanden geplaatst in de Julianalaan, de Spoorsingel en de Choorstraat.

Steentje bijdragen?
Om in de toekomst herinneringsstenen in Delft te blijven plaatsen, komt de stichting graag in contact met nabestaanden van Joden uit Delft ten tijde van de Tweede Wereldoorlog of daarna. De stichting wil hun verhaal en levensgeschiedenis in kaart brengen om vast te leggen en door te geven. Ook donaties zijn van harte welkom. Breng voor meer informatie een bezoek aan www.herinneringsstenendelft.nl of mail naar info@herinneringsstenendelft.nl

Meer berichten