Logo delftopzondag.nl
Burgemeester Marja van Bijsterveldt en directeur Carlo Huijts bij het persmoment op 10 juli (Foto: Koos Bommelé)
Burgemeester Marja van Bijsterveldt en directeur Carlo Huijts bij het persmoment op 10 juli (Foto: Koos Bommelé) (Foto: KOOS BOMMELE)

Opening Museumhuis Van Meerten

DELFT - Op 11 juli 2020 gaat Museumhuis Van Meerten open. Het is het elfde Museumhuis van Vereniging Hendrick de Keyser. Kom langs en leer de eigenzinnige verzamelaar Lambert van Meerten kennen!

Net als bij de andere Museumhuizen, stap je hier een heel bijzonder woonhuis binnen. Met zijn natuurstenen voorgevel in een abstracte variant van de renaissancestijl, was het destijds al een bijzondere verschijning. Daarbij was het ook een hypermodern gebouw: het was voorzien van nieuwigheden als vloerverwarming, gaslicht en elektriciteit. Het interieur is net zo uniek. In het museumhuis kun je zien hoe bouwheer Lambert van Meerten leefde tussen zijn bijzondere verzameling kunst. Van Meerten was een verwoed verzamelaar bouwfragmenten, Delfts aardewerk en meubilair en had een speciale interesse voor de Gouden Eeuw. Zijn collectie kreeg zo'n omvang dat het idee ontstond een huis te bouwen. In ‘Oud Hollandse' interieurs moest de collectie van Van Meerten een plekje krijgen. Uiteindelijk moest hij toezien hoe grote delen van zijn collectie werden geveild. Gelukkig is er nog genoeg overgebleven om te komen bekijken.

Heropening
Op vrijdag 10 juli vond een opening plaats voor de pers. Ook de burgemeester Marja van Bijsterveldt was bij dit bijzondere moment aanwezig. Het Huis van Lambert van Meerten is altijd bedoeld als museum en tot 2013 kon iedereen er genieten van bijvoorbeeld prachtig houtsnijwerk, porselein en bijzondere bouwfragmenten, gemaakt door de beste ambachtslieden. Na jaren van leegstand gaat het huis nu weer open voor de bewoners van Delft en omstreken. Maar dan zonder strenge suppoosten en waarschuwende vingers. Het is ingrijpend veranderd, want het is de bedoeling dat bezoekers zelf op onderzoek uitgaan en zich thuis voelen. Nieuwsgierig geworden? Kijk voor het adres, openingstijden en prijzen op www.museumhuizen.nl

Meer berichten