Seniorencomplex De Vijverhof in de wijk Buitenhof (Foto: BT)
Seniorencomplex De Vijverhof in de wijk Buitenhof (Foto: BT)

'Werken in de thuiszorg is nu vooral mentaal zwaar'

Algemeen

DELFT - Medewerkers in de zorg spelen een belangrijke rol tijdens de coronacrisis. Zij maken overuren om iedereen gezond te houden. Naast het zorgpersoneel in ziekenhuizen en verpleeghuizen zijn ook de thuiszorgmedewerkers onmisbaar. Binnen deze groep zijn zorgen, waar je volgens Delftse thuiszorgmedewerkers te weinig over hoort.

Door Cheyenne Toetenel

"Als verzorgende ga ik bij ouderen thuis langs om ze te ondersteunen met de algemene dagelijkse levensverrichtingen, medicatie, injecties en de verzorging van wonden en katheters", vertelt een thuiszorgmedewerker van zorginstelling Pieter van Foreest. "Al deze werkzaamheden gaan gewoon door zoals voorheen. Tot voor kort moesten wij zelf voor handschoenen en desinfectiemiddelen zorgen, maar dat heeft de zorginstelling nu op zich genomen." Mondmaskers krijgen de thuiszorgmedewerkers alleen als zij of hun cliënten klachten hebben. "We mogen wel zelfgemaakte mondmaskers dragen als we dit willen. Bij een sterke verdenking van een besmetting bij een cliënt wordt het speciale coronateam ingeschakeld en verlenen zij de medische zorg totdat wij thuiszorgmedewerkers het weer veilig kunnen overnemen." Het meest kwalijke vindt ze dat op dit moment nog veel familie bij de cliënten komt, ook terwijl de zorgmedewerkers aan het werk zijn. "Zij komen soms in groten getale op bezoek en negeren alle richtlijnen. Dat maakt mij soms bang en bezorgd, vooral ook om mijn eigen dierbaren die met mij in contact komen." De werkdruk ligt momenteel hoog, geeft ze aan. "Het werk is op dit moment vooral mentaal zwaar, omdat we naast alle normale werkzaamheden ook goed op onszelf moeten letten. Deze tijd zorgt er wel voor dat ik trots ben op mijn team, dat onder deze omstandigheden een stapje harder loopt."

Huishoudelijke hulp
Huishoudelijke hulpen hebben ook zo hun twijfels bij de richtlijnen van het RIVM. Ook zij werken, veelal zonder beschermingsmiddelen, bij verschillende cliënten thuis. "We komen op veel verschillende adressen, waardoor het garanderen van de veiligheid iets is wat mijn werkgever op dit moment niet voor ons kan regelen in de huidige situatie", vertelt een huishoudelijke hulp, werkzaam voor Pieter van Foreest. Een ander, al 14 jaar werkzaam voor dezelfde instelling, vindt het een kwalijke zaak dat zorgmedewerkers met haar functie momenteel nog niet worden getest op het coronavirus. "Dat lijkt mij toch wel belangrijk om verdere verspreiding te voorkomen, zeker omdat wij bij zo veel kwetsbare mensen komen. We werken ook door bij verkoudheidsklachten en hebben de opdracht gekregen pas thuis te blijven bij koorts, dus testen lijkt mij zeker niet overbodig om nare situaties te voorkomen." Wat zij graag anders zou zien, is meer bescherming. "Om te beginnen met mondkapjes en daarnaast desinfecterende middelen bij elke cliënt."

Hulpbehoevenden
De zorgen zijn er niet alleen onder de thuiszorgmedewerkers, maar ook onder de hulpbehoevenden zelf. Mevrouw Swinkels is dolblij dat zij nog steeds thuishulp ontvangt, maar zij zet er wel haar vraagtekens bij. "Mijn eigen kinderen kunnen niet bij mij op bezoek komen door het virus, maar de hulp krijgt de opdracht om hier rond te lopen zonder mondkapje." Ook mevrouw de Jager heeft zo haar bedenkingen. "Ik vind het belachelijk dat de thuiszorgmedewerkers geen mondkapjes tot hun beschikking hebben. Zij komen op diverse adressen en weten niet welke contacten er zijn geweest tussen de cliënt en bezoekers. De cliënt op het volgende adres kan daardoor ook worden besmet. Vaak krijg ik het gevoel dat oudere mensen en mensen met een beperking er niet toe doen. Wat maakt het uit dat er zo veel sterven aan het coronavirus? Wat maakt patiënten in het ziekenhuis meer waard dan cliënten in de eigen omgeving? Ik hoop dat het uitgangspunt wordt dat ieder mensenleven even belangrijk is, oud of jong, beperkt of niet beperkt, thuiswonend, in een verzorgingshuis of instelling. En dat dus iedereen een beroep kan doen op persoonlijke beschermingsmiddelen, hetzij voor jezelf, hetzij voor een ander!"

Richtlijnen
Vanuit Pieter van Foreest klinkt de reactie dat de landelijke richtlijnen van het RIVM worden gevolgd en er tot dusver steeds voldoende persoonsbeschermende middelen, waaronder mondmaskers, op voorraad zijn om volgens deze landelijke richtlijnen in te zetten.