Herstel van de schuur van de Hammenpoortboerderij aan de Rotterdamseweg 155
Herstel van de schuur van de Hammenpoortboerderij aan de Rotterdamseweg 155

Stem mee voor de Le Comte Publieksprijs!

Algemeen

DELFT - Ieder jaar reikt de Le Comte-commissie van de historische vereniging Delfia Batavorum prijzen uit voor opvallende verbeteringen aan het Delftse stadsbeeld. De jury heeft uit alle aangemelde kandidaten een shortlist gemaakt van vier genomineerden, die wij vorige maand aan u voorstelden. Daarop zijn al veel reacties gekomen.

Eerder vermeld is dat de Le Comteprijs wordt uitgereikt tijdens de ALV van Delfia Batavorum in juni. Dan zou ook de 'Delft op Zondag Publieksprijs' worden uitgereikt. Helaas kan deze uitreiking niet plaatsvinden door de verlenging van de coronamaatregelen, maar daar is een oplossing voor gevonden. De winnaar van de Le Comteprijs wordt bekendgemaakt in een video van Delfia Batavorum op donderdag 14 mei en de winnaar van de Le Comte Publieksprijs maken wij bekend in de krant Delft op Zondag van zondag 17 mei. De fysieke uitreiking van de prijzen zal plaatsvinden op een later moment dit jaar. Stemmen kan daarom nog tot en met zondag 10 mei. Laat uw stem horen als u dit nog niet heeft gedaan! Mail naar redactie@delftopzondag.nl onder vermelding van 'Le Comteprijs'.

Genomineerden
Om uw geheugen op te frissen, vertellen wij u nog eenmaal over de genomineerden:

1. Harmenkokslaan 59, herstel van historische gevelreclame.
Harmenkokslaan 59 is in 1873 ontstaan bij een verbouwing van twee kleinere huisjes. Hans en Heleen de Lange kochten het in 1996. Bij de gehele restauratie van het huis heeft de familie geprobeerd oude details in ere te houden of herstellen. In 2019 is het schilderwerk definitief afgerond, waarbij ook de in 1998 ontdekte reclametekst is gereconstrueerd.

2. Kloksteeg, muurschildering.
Er heeft afgelopen jaar een grote verandering plaatsgevonden in de Kloksteeg. In opdracht van onder meer de gemeente Delft is kunstenaar Micha de Bie vorige zomer aan de slag gegaan om van de muur aan de kant van de Phoenixstraat iets bijzonders te maken. Nu zijn daarop veel Delftse figuren te bewonderen, waaronder Hugo de Groot, Pieter de Hoogh en het melkmeisje van Vermeer. Een prachtig stuk stadsverfraaiing dat niet alleen de aandacht van voorbijgangers trekt, maar ook nog eens sterk verbonden is aan de Delftse historie.

3. Molslaan 105-107, reconstructie bedrijfsdeuren ondergevel.
Miranti Steijger en Bram Rekelhof hebben dit project samen opgepakt met aannemer Sjacko Romeijn. Voor aanvang van het project hebben zij in het stadsarchief gezocht naar de geschiedenis van het pand en vonden ze een foto van het pakhuis uit 1926. Hier is de voorgevel te zien zoals deze destijds gebouwd is. Zij hebben deze garagedeuren bijna identiek teruggebracht. De indeling van het hele pand is veranderd, maar wel met focus op het behoud van het karakter en de geschiedenis.

4. Rotterdamseweg 155, herstel schuur Hammenpoortboerderij.
Na de poort was de grote schuur het deel dat aandacht nodig had bij de Hammenpoortboerderij. De schuur is in zeer constructief overleg met de gemeente een flexibele open ruimte geworden die veel mogelijkheden biedt voor toekomstig gebruik. Er is een verdiepte betonnen vloer aangebracht, die in de toekomst ruimte kan bieden aan installaties. Het dak is versterkt en voorzien van geïsoleerde dakplaten.