De studenten van de TU Delft werken hard aan de realisatie van beademingsapparatuur
De studenten van de TU Delft werken hard aan de realisatie van beademingsapparatuur

Delftse studenten ontwikkelen beademingsapparatuur

Algemeen

DELFT - Door de coronacrisis zijn ziekenhuizen met man en macht op zoek naar beademingsapparatuur. Vijftig Delftse studenten met een (medisch)technische achtergrond denken hiervoor de oplossing te hebben gevonden.

Door Cheyenne Toetenel

Het project heet ‘OperationAIR’, wat staat voor ‘Operation Assist In Respiration’. Een studententeam van de TU Delft houdt zich bezig met het ontwikkelen van een snel te produceren beademingsapparaat om tekorten op te vangen die ontstaan door de coronacrisis. "Door de corona-uitbraak verwacht het RIVM op zeer korte termijn een tekort aan beademingsapparatuur in Nederland", vertelt student Patrick Tang. "Door dit capaciteitsprobleem zouden patiënten geen intensieve zorg kunnen krijgen, terwijl ze het wel nodig hebben. Dat hebben we ook gezien in Italië, waar artsen een keuze moeten maken voor wie beademingsapparatuur beschikbaar wordt gesteld. De patiënten die niet worden beademd, hebben een grote kans op overlijden. Wij willen een noodoplossing bieden voor juist deze patiëntenpopulatie." Hij en de andere masterstudenten Klinische Technologie aan de TU Delft zijn onder leiding van prof. dr. ir. Jaap Harlaar OperationAIR gestart. "Dit omdat wij hopen zo een bijdrage te kunnen leveren aan de strijd tegen COVID-19. Samen met masterstudenten van andere studierichtingen, zoals werktuigbouwkunde en elektrotechniek, hopen wij zo snel mogelijk een veilig en snel te produceren beademingsapparaat te ontwikkelen welke in productie gebracht kan worden."

Noodoplossing
De visie van OperationAIR is om kennis van techniek en geneeskunde samen te brengen, om een steentje bij te dragen in de strijd tegen corona. "De belangrijkste eisen voor het design zijn dat het veilig is, snel te produceren en het relatief gemakkelijk is in gebruik. Ons doel is niet om de beademingsapparatuur die op dit moment op de markt is te vervangen. Dit apparaat wordt ontworpen voor de noodsituatie, waarbij de reguliere beademingsapparatuur niet meer voorradig is."

Ontwikkelingen
Deze week stond in het teken van het testen van het prototype. Eerder heeft het team in overleg met experts van het LUMC en Erasmus MC de minimale eisen opgesteld waar het beademingsapparaat aan moet voldoen om een patiënt effectief te kunnen beademen. "Hiermee hebben we het prototype ontworpen, welke we de hele week hebben getest en verbeterd. Met behulp van een mechanische testlong testen we ons prototype op de opgelegde eisen. Verder heeft een ander deel van het team zich gefocust op de planning van de productie en implementatie op de intensive care. Wanneer het ontwerp wordt goedgekeurd, staan we al klaar voor de volgende fase."

Implementatie
Ondanks de urgentie achter het initiatief is het vitaal dat het beademingsapparaat goed en veilig werkt. Daarom wordt het prototype door verschillende officiële instanties getoetst, voordat deze geïmplementeerd kan worden. "Wanneer dit precies zal zijn is nog onzeker, aangezien we afhankelijk zijn van meerdere factoren. We doen ons uiterste best om het beademingsapparaat zo snel mogelijk in het ziekenhuis te kunnen implementeren."

De ontwikkelingen van het beademingsapparaat zijn de komende tijd voor iedereen te volgen op de website van het studententeam: www.operationair.org.