Het kunstwerk 'Leave!' is geïnspireerd op Brexit
Het kunstwerk 'Leave!' is geïnspireerd op Brexit

Brexit blijft inspireren

Algemeen

DELFT - Op 31 januari zal Groot-Brittannië naar alle waarschijnlijkheid de Europese Unie verlaten. De verhitte discussie rondom de Brexit heeft maandenlang het nieuws gedomineerd. Het heeft beeldend kunstenaar René Jacobs geïnspireerd tot het maken van het kunstwerk 'Leave!'.

Alsof we met een drone boven een mensenmenigte vliegen, zien we groepen mensen die aanstalten maken het kunstwerk te verlaten. Het centrum is inmiddels verlaten. Slechts enkele ouderen en kinderen zijn nog in het midden van het kunstwerk te vinden. Ze persen zich door de smalle gangen van een labyrint op zoek naar een uitweg, maar alle uitwegen lijken geblokkeerd. Aan het eind van de gang hopen de mensen zich op. Met het kunstwerk lijkt René Jacobs zich af te willen vragen of er voor de Britten wel een uitweg mogelijk is. "Uit de EU weg willen omdat je denkt dat het meer problemen veroorzaakt dan oplost is één, maar de EU ook daadwerkelijk verlaten een ander. Kan Groot-Brittannië überhaupt wel weg uit de EU? De EU zal altijd de voornaamste handelspartner blijven. En ook op sociaal en politiek vlak zullen de Britten onlosmakelijk verbonden blijven met de EU. Het is geen schip dat zomaar weg kan varen uit de EU, geografisch blijven we verbonden. Engeland blijft onderdeel van Europa."

Tijdrovend
Werken als deze zijn buitengewoon tijdrovend en belastend om te maken. In het kunstwerk 'Leave!' zitten niet minder dan 2000 plastic poppetjes die er allemaal één voor één in zijn gelijmd met behulp van een pincet. Zeer indrukwekkend. Het kunstwerk is te bezichtigen in de galerie van René Jacobs op de Nieuwe Langendijk 10 in Delft. Galerie ART Jacobs is geopend donderdag en vrijdag van 10.30 uur tot 17.30 uur, zaterdag van 11.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak. Meer informatie is te vinden op de website www.artjacobs.nl.