De Delftse delegatie heeft al een regionale conferentie bijgewoond en zal binnenkort de Tweede Kamer betreden
De Delftse delegatie heeft al een regionale conferentie bijgewoond en zal binnenkort de Tweede Kamer betreden

Delftse scholieren in debat in Tweede Kamer

Algemeen

DELFT - Politiek en jongeren lijken mijlenver uit elkaar te staan. Dat dit niet in alle gevallen opgaat, wordt duidelijk met de aankondiging van het Europees Jeugdparlement dat op 7 februari van start gaat in Den Haag. Daar gaan Delftse scholieren pittige debatten voeren, net als échte politici.

Door Cheyenne Toetenel

Tachtig scholieren in de leeftijd van 15 tot 20 jaar spelen tijdens het Europees Jeugdparlement vier dagen lang het Europees parlement na. Onder hen ook leerlingen van het Stanislascollege Westplantsoen uit Delft. Pittige debatten gaan worden gevoerd over actuele onderwerpen. Bedachte oplossingen worden besproken en in stemming gebracht. De Delftse leerlingen geven Delft op Zondag alvast een voorproefje.

Rania Bamhaoudi (17):
"Toen ik hoorde dat ik was uitgekozen, was ik heel blij. Niet iedereen krijgt de kans om zijn of haar mening op zo'n manier te verwoorden en over de toekomst van Europa na te denken. Ik hoop een mogelijkheid te krijgen om mijn mening te uiten over verschillende maatschappelijke kwesties, want ik vind het belangrijk dat jongeren dat ook leren te doen. Wij zijn tenslotte de toekomst van de EU. Persoonlijk wil ik het probleem van ongelijkheid en discriminatie op de werkvloer graag bespreken. Ook werkloosheid onder jongeren en corruptie spreken mij aan. In de regionale selectie had ik met mijn comité het maatschappelijk probleem klimaatverandering. Welke maatregelen moeten we als EU nemen om de sociale, economische en ecologische impact van de stijgende zeespiegel te minimaliseren? Hier hebben we verschillende oplossingen voor bedacht, onder meer de aanbeveling om een programma op te zetten dat landbouwers leert om te gaan met de negatieve gevolgen van stijgende zeespiegels, en het plaatsen van planten volgens het 'mangroveprincipe'. Of een toekomst in de politiek mij wat lijkt? Ik weet het natuurlijk nog niet zeker, maar de interesse is er!"

Nina Tsoutsanis (15):
"Ik ben altijd al heel geïnteresseerd geweest in mensenrechten en acceptatie van minderheidsgroepen, dus dat is een onderwerp wat mij aanspreekt. Eigenlijk vind ik het bestrijden van alle vormen van onrecht heel belangrijk en interessant, vooral als het gaat om wetgeving omtrent deze onderwerpen en hoe we deze grote problemen kunnen oplossen. Corruptie is een groot probleem in deze wereld, wat zorgt voor veel andere vraagstukken zoals honger, armoede en instabiele regeringen. Daarom moet er volgens mij een onafhankelijk lichaam komen wat onder andere Europese politici en lobbyisten controleert en zorgt dat er een zo klein mogelijke mate van corruptie is in de Europese politiek. Een toekomst in de politiek is voor mij zeker niet uitgesloten."

Esmee Podt (17):
"Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in politiek en het is heel bijzonder om de mogelijkheid te hebben Europese problemen te bespreken met mensen die er net zo gepassioneerd over zijn als ik. Mijn interesse gaat vooral uit naar het bespreken van werkloosheid en robotisering, aangezien dat veel invloed heeft op de toekomst waar mijn generatie in moeten werken. Daarnaast wordt dit onderwerp momenteel naar mijn mening te weinig besproken. Ik zit er zeker over na te denken mijn politieke dromen te volgen en de eerste vrouwelijke premier van Nederland te worden!"