Het VOC-schip heeft een week lang door Delftse wateren gevaren (Foto: Koos Bommelé)
Het VOC-schip heeft een week lang door Delftse wateren gevaren (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Door de lens van Koos!

Algemeen

DELFT - Fotograaf Koos Bommelé legde weer een prachtig tafereeltje vast op de foto. Dit bijzondere VOC-schip kon je vorige week zien varen door Delft of anders lag het 'Statenjacht Utrecht', zoals het schip officieel heet, aangemeerd aan de kade vlak voor PAAUW. Dit alles voor de bezorging van iets heel speciaals.

Het schip op de foto is een replica van een VOC-schip uit de Gouden Eeuw en werd gebruikt voor het vervoer van belangrijke personen.
Het Statenjacht Utrecht was voor een wel heel bijzondere reden in Delft. Er werden namelijk twee Delfts blauwe vazen vervoerd naar de Delfts Blauw fabriek aan de Delftweg. Daarom lag het schip al aangemeerd aan de kade bij PAAUW.
De vazen komen uit de stad Jingdezhen in China en zijn ontworpen door Wilma Plaisier en Simon van Oosten. Met hun drie meter, zijn deze vazen waarschijnlijk de grootste Delfts blauwe vazen ter wereld.

Het schip
Aan het VOC-schip, dat volgens tekeningen uit 1746 is gebouwd, is gewerkt door zo'n honderd werkloze jongeren. Zij deden hier maar liefst zes jaar over.
De replica van het VOC-schip is ingezet voor de bijzondere levering van de Delfts blauwe vazen, die uit China komen. De Statenjacht Utrecht is inmiddels alweer vertrokken naar zijn ligplaats in Utrecht.

PAAUW
Deze bijzondere gebeurtenis mocht natuurlijk niet zomaar voorbijgaan. Daarom hield De Delfts Blauw fabriek PAAUW vorige week ter ere van de vazen een feestweek. Je kon mee op rondvaart door Delft of je kon je eigen Delfts blauwe vazen laten taxeren. Voor de kleine Delftenaren werd er een kindermiddag georganiseerd.

Kijk voor meer foto's van bijzondere aangelegenheden, geschoten door Koos Bommelé, op www.delftopzondag.nl