De geschiedenis van Taekwondo gaat terug tot 37 voor Christus. Maar nog steeds in ontwikkeling. (Foto: PR)
De geschiedenis van Taekwondo gaat terug tot 37 voor Christus. Maar nog steeds in ontwikkeling. (Foto: PR) (Foto: )

Sporten in een traditie van 2000 jaar oud

DELFT - Taekwondoschool Taekwen is al sinds 1980 gevestigd in Delft. Taekwondo is een Koreaanse vecht/zelfverdedigingssport. De geschiedenis ervan gaat al terug tot 37 voor Christus.

Taekwondo is voor iedereen die graag aan zichzelf wil werken, zowel fysiek als mentaal. Taekwen staat voor zelfverdediging, zelfvertrouwen en discipline. Taekwondo wordt vaak een vechtsport genoemd, maar Taekwondo gaat verder dan dat. Het is een combinatie van verdedigen en aanvallen. Daarnaast komt er ook vooral op mentaal vlak veel bij kijken. Daarom noemen wij Taekwondo een zelfverdedigingssport. Je leert ook om mentaal sterk in je schoenen te staan, respect te hebben voor elkaar en elkaar goed te behandelen. Binnen taekwondo kunnen er verschillende leerling-graden behaald worden. Deze worden aangeduid met verschillende kleuren van gordels. De witte tot en met de rode banden noemt men kups in het koreaans. Iemand die start met taekwondo begint met een witte gordel (10e kup genaamd). Door middel van kupexamens kan men hogere graden behalen tot en met 1e kup. Na deze eerste kup heeft men de mogelijkheid een zwarte gordel (1e dan of poom) te behalen.

Ontwikkeling
Naast het Japanse Karate hebben ook andere vechtsystemen invloed gehad op de ontwikkeling van het huidige Taekwondo. Hierbij kan worden gedacht aan Subak (gevecht met de handen), T'aekkyon (gevecht tussen 2 personen waarbij men elkaar met allerlei voettechnieken onderuit moet trappen) en Kwon Bop (de wet van de vuist). Aangenomen wordt dat het huidige Taekwondo veel beentechnieken heeft overgenomen uit het T'aekkyon. Ook in de 20e eeuw heeft de sport een grote ontwikkeling doorgemaakt. Sinds 2000 is Taekwondo een officiële Olympische sport.

Taekwen
De afgelopen jaren zijn er een aantal locaties in de regio Zuid Holland bijgekomen en Taekwen blijft zich ontwikkelen. Taekwen is opgericht door Kwajangnim (grootmeester) Wendell de la Paz en wordt samen met zijn zoon Sabumnim (meester) Wendley de la Paz beheerd. Zij verzorgen samen met een aantal assistent-leraren de Taekwondolessen voor de jeugd en senioren. Ook geven wij workshops, cursussen en zijn wij bereikbaar voor buitenschoolse activiteiten.
Taekwondo is is een sport voor iedereen; Leeftijd en geslacht speelt bij TaeKwen geen rol. Neem gauw contact op via onze website en kom 1 maand gratis mee trainen!
Meer informatie: www.taekwen.nl

Meer berichten
 
CustomHtml_1