De tentoonstelling over Pieter de Hooch is nog tot en met 16 februari te zien in Museum Prinsenhof
De tentoonstelling over Pieter de Hooch is nog tot en met 16 februari te zien in Museum Prinsenhof (Foto: )

Symposium Pieter de Hooch

DELFT - In Museum Prinsenhof is nog tot en met 16 februari de goedbezochte tentoonstelling 'Pieter de Hooch in Delft: Uit de schaduw van Vermeer' te zien. Deze overzichtstentoonstelling vormt aanleiding voor Museum Prinsenhof en het Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis om op 15 januari een symposium te organiseren in het Prinsenkwartier.

Twee maanden na de opening van de tentoonstelling in Museum Prinsenhof Delft kunnen we vaststellen dat Pieter de Hooch definitief uit de schaduw van Vermeer is gestapt en volop in de belangstelling staat. De Delftse meester is bekend om zijn huiselijke taferelen met binnenplaatsen, tegelvloeren en doorkijkjes, vaak met de stad in een schitterende bijrol.

Symposium
Tijdens het symposium wordt aandacht besteed aan het leven en werk van Pieter de Hooch zelf. Onderzoekers die meewerkten aan de tentoonstelling benaderen het werk van De Hooch schildertechnisch en bieden een kijkje door de verflagen heen. Ook worden Pieter de Hooch en de Delftse school in een breder perspectief geplaatst, aan de hand van lezingen over tijdgenoten uit andere middelgrote Hollandse steden, zoals Adriaen van de Venne, Nicolaes Maes, Hendrick van der Burch en Claes Jacobsz van der Heck. Daarnaast komt het fenomeen van de 'lokale schilderschool' aan bod. Hoe bepalend was de stad waarin de schilder woonde en werkte voor zijn carrière? Met negen lezingen door elf professionals biedt het symposium een afwisselend programma rond een belangrijke schilder die onlosmakelijk verbonden is met Delft.

Waneer? Donderdag 15 januari van 9.00 uur tot 18.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.rkd.nl. Entree: 20 euro / 35 euro.

Meer berichten
 
CustomHtml_1