De elf 'ministers' die de Jeugdtroonrede voordroegen in Theater De Veste
De elf 'ministers' die de Jeugdtroonrede voordroegen in Theater De Veste

Jeugdtroonrede in Theater De Veste

Algemeen

DELFT - Maar liefst 150 leerlingen uit vijf verschillende Delftse basisschoolklassen lieten deze week hun visie op de toekomst van Delft, Nederland en de wereld los op de toehoorders in Theater De Veste.

Wat een energie, visie en wijsheid! De Jeugdtroonrede werd voorgedragen door leerlingen van Delftse basisscholen. Centraal stond de zorg voor onze planeet, het milieu en de bijen, beter zorgen voor onze omgeving en meer bewegen! Guy Verbeek (De Burgemeesters), Tjerk-Martijn Mulder (Rabobank) en William van Treuren (Librijn) konden vragen stellen en werden gevraagd naar hun reactie op de visie van de kinderen.
Elf ministeries presenteerden zich en ontvouwden hun plannen. De volgende ministers kwamen aan het woord: Daley van 'Sport', Nirmin van 'Verspilling', Aasiya van 'Bijen', Imke van 'Hergebruik', Florian van 'Dieren groot en klein', Sera van 'Schone luchten', Haifa van 'Schone oceanen', Luna van 'Bomen', Oscar van 'Effecten', Sem van 'Schone straten', en Tijn van 'Prullebakken'. Razende reporters Alexander en Floor maakten opnames. "De registratie wordt later aan de Koning aangeboden, want het is heel belangrijk dat hij hoort wat jullie vinden", aldus Alexander.

Zorg voor planeet
Opvallend aan de jeugdtroonrede is dat het bij alle ministeries draait om de zorg voor onze planeet en onze omgeving en het tegengaan van verspilling. "We zouden een kookboek moeten maken van restjes, is dat een goed idee?", vraagt William. Er wordt goedkeurend geknikt. "Dat boek kunnen we introduceren na een Delftse wandeling voor de toekomst. Om aandacht te vragen voor onze visie", aldus minister Nirmin. "Afgesproken, dat doen we!", zegt Tjerk. Guy: "Laten we tijdens de wandeling speciale, door kinderen beschilderde prullenbakken neerzetten, dat wil ik organiseren."