Leora voelt zich inmiddels zeer thuis in Delft
Leora voelt zich inmiddels zeer thuis in Delft

De Keramieken Kaart van Delft: Leora Tonus, 'De verbinder'

cultuur

DELFT - Wie zijn de bedenkers, de makers en/of de donateurs van de Keramieken Kaart van Delft? De Keramieken Kaart is een groots project voor en door Delftenaren. Elke week publiceren we een interview met één van de betrokkenen bij het project. Een serie portretten om de mensen achter dit unieke Delftse project te laten 'shinen'.

Leora Tonus: "Ik verzamel altijd groepen mensen om mij heen. Ik hou van mensen. Ik heb nog steeds een groep vrienden van de middelbare schooltijd, van mijn studietijd, van mijn roeivereniging, en van de verschillende vrijwilligersbaantjes die ik heb gehad."

Praatstoel
Leora zit meteen op haar praatstoel als we elkaar treffen in OPEN. Op een plek waar wij ook beiden graag komen. Ik heb zelf die dag vrienden uit Brussel op bezoek en die heb ik meegenomen. Nog een stukje Delft laten zien. Ze snappen het helemaal waarom ik hier vaker kom om te werken, het is een mooie locatie.

Waar komt je sociale behoefte vandaan, Leora?
"Sociale contacten geven mij energie, ze zijn onmisbaar voor mij. Ik ben geboren en getogen in Zeist en ging in Nijmegen sociologie studeren. Deed aan roeien maar ook aan vrijwilligerswerk. Ik ben daarna altijd vrijwilligerswerk blijven doen. Door dit werk kom je niet alleen veel mensen tegen en bouw je een netwerk, maar je draagt echt wel iets bij."

Voelde je er meteen thuis in Delft?
"Ik kwam naar Delft voor mijn vriendje maar had veel moeite me hier thuis te voelen. Ik miste mijn vrienden en sociaal netwerk. Ik voelde me heel verloren. Het was mijn vriend die mij verraste door me mee te nemen naar het openingsfeest van het mozaïekproject van DelftMama op Achterom. De maatschappelijke betrokkenheid was groot, dat was wat ik wilde. Ik werd er zelfs emotioneel van." Leora veegt een traan weg en lacht, maar ik ben toch heel benieuwd hoe het komt dat dit haar nog steeds zo raakt.

Verbonden
"Het heeft echt lang geduurd voordat ik mijn weg hier in Delft wist te vinden. En moet je nagaan, ik ben gewoon Nederlands, spreek de taal, weet hoe alles werkt, maar toch. Het openingsfeest op Achterom betekende veel voor mij. Ik zag al die mensen, velen met een buitenlands achtergrond die hier wortels aan het schieten waren en ik voelde me met ze verbonden. Ik voelde voor het eerst dat ik deel uit wil maken uit deze gemeenschap, dat ik Delft mijn thuis wil laten worden. Sindsdien heb ik niet alleen leuk werk bij Gemeente Delft, maar ik voel me ook verbonden met de stad."

Hoe ben je betrokken geraakt bij het Keramieken Kaart project?
"Ik deed regelmatig me aan mozaïekworkshops van Nan en wist meteen dat ik de Keramieken Kaart wilde steunen. Het voelt ook al thuiskomen om hierbij betrokken te zijn en ja, ik word daar sentimenteel van. Emotie in wat ik doe en waar ik voor sta, dat is een beetje de rode draad in mijn leven. Niks zonder passie."

Wat maakt de Keramieken Kaart zo bijzonder?
"Het is natuurlijk een uniek project, een oude kaart vol van historie. Maar waar ik het meest blij van word zijn de mensen die meedoen, van de deelnemers aan de workshops tot aan het bestuur. We maken samen een stukje geschiedenis van Delft. Iedereen die er een steentje aan wilt bijdragen is van harte welkom." Zie: http://www.keramiekenkaart.nl/