Enkele wateren in de regio, zoals deze vlakbij de Muyskenlaan in Delft, zijn al drooggevallen. (foto: Jesper Neeleman)
Enkele wateren in de regio, zoals deze vlakbij de Muyskenlaan in Delft, zijn al drooggevallen. (foto: Jesper Neeleman)

Droogte in Delft: Delfland houdt dijken en waterpeil extra in de gaten

Algemeen

DELFT – De regen die afgelopen week over de regio neerdaalde is niet genoeg om de droogte van afgelopen weken te compenseren. Het Hoogheemraadschap van Delfland blijft de dijken en het waterpeil daarom nauwlettend in de gaten houden.

Het regende afgelopen weken nauwelijks. Even was het neerslagtekort in Nederland even groot als in het recordjaar 1976. Delft en de regio bevinden zich bovendien in één van de droogste delen van Nederland. "In het hele gebied s de droogte merkbaar", laat een woordvoerster van Delfland desgevraagd weten. "We letten daarom extra op de dijken die gevoelig zijn voor droogte." Dat zijn de dijken met een ondergrond van veen, die zich veelal bevinden in Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Inspecteurs van Delfland lopen deze dijken extra na. "Ze letten dan vooral op scheuren. En als die er zijn, worden ze hersteld."

De aanhoudende droogte heeft ook gevolgen voor de samenstelling van het water. Doordat de Rijn en Maas minder water aanvoeren, stroomt bij vloed het zoute zeewater verder in de Nieuwe Waterweg. Dit kan zo via sluizen het gebied van Delfland binnenkomen. Om te voorkomen dat dit leidt tot problemen in de natuur en landbouw neemt Delfland maatregelen. Om het water op peil te houden laat Delfland grote hoeveelheden zoet en schoon water in vanuit het Brielse Meer. Hiermee blijft het waterpeil overal goed op niveau. Daarnaast meten ze voortdurend het zoutgehalte en spoelen indien nodig het te zoute water weer terug.

Hoogheemraad Ingrid ter Woorst riep regionoten op om 'zuinig en doelmatig' met ons zoete water om te gaan. "Schoon en voldoende water is niet vanzelfsprekend", voegt de woordvoerster hieraan toe. "Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers begrijpen dat ook zij een bijdrage kunnen leveren aan de watervoorziening door zuinig om te gaan met water. De inspanning die nodig is om het water op peil en schoon te houden is groot en kost veel geld. Er is nog geen tekort in ons gebied ontstaan door de droogte, maar gebruik niet meer water dan nodig. En probeer water op te vangen als het regent, bijvoorbeeld met een regenton." En als we niet zuinig doen? "Dan kost het meer inspanning, en dus ook meer geld om het waterpeil op niveau te houden en om verdroging van sloten, vaarten en kanalen te voorkomen."

De gemeente Delft laat weten geen gevolgen te ondervinden van het neerslagtekort. "Er worden geen specifieke maatregelen genomen. Wel houden wij nieuwe aanplant goed in de gaten", aldus een woordvoerder.