Hoogheemraadschap van Delfland werkt mee aan goed natuurijs, maar waarschuwt voor ijs rondom de gemalen

Algemeen

Het ijs bij het gemaal in het Kerkpoldergebied is waarneembaar minder goed dan het ijs een stukje verderop.

DELFT – De afgelopen weken waren prachtweken voor schaatsliefhebbers. Onder andere op de Dobbeplas, in de Delftse Hout en op de Schipluidense Vaart gleden al vele ijzers over het ijs.

Vrijwilligers van ijsclubs zijn druk in de weer om bevroren waters om te toveren tot ijsbanen en ook het Hoogheemraadschap van Delfland draagt hier z'n steentje aan bij. 

Via de ongeveer 180 gemalen zorgt het Hoogheemraadschap ervoor dat het waterpeil in Delfland goed op peil blijft waardoor we droge voeten houden. Als het waterpeil te hoog is, wordt er automatisch water uitgemalen en bij een te laag peil wordt er water ingelaten. In principe gaat dit altijd door, ook als er een ijslaag ligt. Dat is volgens Delfland noodzakelijk omdat er, ook als het vriest, een constante aanvoer van water is. Toch houdt Delfland wel degelijk rekening met de in ons land zo populaire schaatssport door in schaatsperiodes het waterpeil te verlagen en enkele gemalen uit te zetten. 

Jan Dragt is als Teamleider Peilbeheer verantwoordelijk voor de waterpeilen in Delfland. Hij licht de maatregelen toe. “Enkele gemalen waarlangs veel geschaatst wordt, zetten we op de handmatige bediening. Dat betekent dat het betreffende gemaal uit staat en alleen als het ècht nodig is handmatig weer aangezet wordt. Zo hebben we de afgelopen periode onder andere de gemalen Strijp in de Broekpolder en het circulatiegemaal Mok in Ypenburg handmatig bediend”. In het belang van het schaatsplezier zou de medewerker van het Hoogheemraadschap wel meer gemalen op de handmatige bediening willen zetten, maar dat is volgens hem niet haalbaar. 

Bij elk gemaal maakt zijn team de afweging tussen haalbaarheid en de schaatsmogelijkheden. “Delfland heeft eenvoudigweg niet de menskracht om alle gemalen handmatig te bedienen. We beoordelen of handmatige bediening van het gemaal te realiseren is en of er in de buurt van het betreffende gemaal veel of weinig wordt geschaatst. Zo besteden we bijvoorbeeld aan de gemalen op de route van de Westland Toertocht extra aandacht,” aldus Dragt. 

“Voor schaatsers is het echter niet te zien of een gemaal aan of uit staat,” waarschuwt Dragt. “Daarom blijft schaatsen in de buurt van gemalen erg gevaarlijk.” Of er dit weekend geschaatst kan worden, durft hij niet te zeggen. “De voorspellingen zijn nogal wisselend; het kan vriezen en het kan dooien.” 

Hoe dan ook, het Hoogheemraadschap adviseert schaatsliefhebbers dringend om tijdens een ijsperiode nooit in de buurt van gemalen het ijs op te gaan en eerst informatie in te winnen alvorens te gaan schaatsen. “Bij gemalen met een automatische bediening wordt er voortdurend water onder het ijs weggetrokken of juist erbij gepompt. Door de stroming van het water slijt het ijs vervolgens aan de onderkant af waardoor de ijslaag dun wordt. De bemaling maakt het ijs bijzonder zwak, terwijl dat niet altijd te zien is. Let dus goed op en ga alleen het natuurijs op als dit is vrijgegeven voor schaatstochten of maak gebruik van natuurijsbanen. Informatie hierover is te vinden op www.natuurijsschaatsen.nl,” zo luidt het advies van Delfland. (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12