Afbeelding

Water in Delfland nog niet schoon genoeg

Algemeen

DELFT - De waterkwaliteit in het gebied van het Hoogheemraadschap van Delfland is nog niet goed. Dat blijkt uit de pas verschenen Waterkwaliteitsrapportage 2015.

Vooral in glastuinbouwgebieden moeten nog grote stappen worden gezet. Lokaal worden wel al enkele grote slagen gemaakt door samenwerking tussen tuinders en Delfland. Afgelopen jaren is hard gewerkt, maar de resultaten blijven achter. Dat het water nog niet schoon genoeg is, wordt veroorzaakt door stikstof, fosfaat en bestrijdingsmiddelen in het water.

De hoogste overschrijdingen van de waterkwaliteitsnormen zijn gemeten in glastuinbouwpolders. Bijna alle glastuinbouwbedrijven zijn aangesloten op de riolering, maar de gemiddelde concentratie van de verontreinigingen in de sloot is niet gedaald. Het aantal aangetroffen bestrijdingsmiddelen is zelfs toegenomen.

Delfland werkt samen met de glastuinbouwgemeenten, LTO Glaskracht en de individuele tuinders om  lozingen vanuit de glastuinbouw terug te dringen. Per polder wordt er met peilbuizen extra gemeten en gecontroleerd, zelfs met infraroodcamera's. Een Delflandse handhaver loopt samen met een tuinder het gehele watersysteem van de kas na en geeft tips en aanbevelingen. LTO Glaskracht organiseert hiervoor speciale informatieavonden. Uiteindelijk moeten de tuinders natuurlijk zelf regelmatig een rondje door en om hun kas lopen om alles goed in de gaten te houden. Daarbij gaat het niet zozeer om de techniek, maar is vooral adequaat gedrag van belang. Als dat niet gebeurt en er wordt een lozing geconstateerd, dan wordt de tuinder hiervoor verantwoordelijk gehouden.

Ook de verschillende gemeenten hebben een belangrijke rol: zij handhaven op de riolering. Belangrijk, want het afvalwater uit de verschillende kassen moet uiteindelijk afgevoerd worden via het riool en niet via de sloot.

Naast de gezamenlijke aanpak onderneemt Delfland ook op eigen titel actie om de waterkwaliteit te verbeteren.