Hij komt, hij komt, het Straatje van Vermeer.
Hij komt, hij komt, het Straatje van Vermeer.

Kosten voor een Vermeer bekend, nu de opbrengsten nog…

Algemeen

DELFT – Vermeer komt terug naar Delft. De politiek heeft groen licht gegeven voor de noodzakelijke verbouwing van Het Prinsenhof. Niet iedereen is in een jubelstemming, vooral vanwege de kosten van ruim 2,4 miljoen euro.

Ondernemers in de stad zijn wèl blij. Zij verwachten meer bezoekers en meer inkomsten. Door de komst van 'Het Straatje Vermeer' wordt 2016 omgedoopt tot het jaar van Vermeer. Een ideaal thema om bij aan te haken met speciale Vermeer-acties, die ongetwijfeld extra geld in het laatje brengen. Daarnaast, zo benadrukt Patrick van Mil, directeur Prinsenhof Delft, zal Delft nog jarenlang de vruchten kan plukken van de verbouwing. "Komende tientallen jaren kunnen we nog bijzondere tentoonstellingen met waardevolle bruiklenen in het museum laten zien", reageert hij. Wethouder Ferrie Förster is ervan overtuigd dat 'we' er 'een echt feest van kunnen maken'. "Onze stad profiteert in 2016 volop van deze unieke kans."
Maurits Bongers betwijfelt dit. "Het is een heleboel geld, hè", reageert het SP-raadslid. "Als je alles bij elkaar optelt, kan het de stad 3 miljoen euro kosten. Dat vind ik wel een beetje veel geld voor een schilderijtje. We hebben dat geld bovendien helemaal niet, we staan in de min. Het is een achterlijk besluit dat er om vijf voor twaalf nog doorheen gejast wordt." Hij is niet de enige die tegen is. De hele oppositie, op ChristenUnie na, stemde vorige week vrijdag tegen het plan. Zelfs coalitiepartij PvdA was kritisch, voelde zich in de maling genomen omdat de komst van een Vermeer aanvankelijk veel minder zou kosten, maar gaf uiteindelijk toch haar goedkeuring. Maurits Bongers verwacht dat het schilderij de stad weldegelijk iets oplevert. "Het zal een paar honderd bezoekers meer opleveren, die drinken daarna nog een kopje koffie in de stad. Maar die drie miljoen euro verdien je natuurlijk nooit terug. Het is flauwekul dat de middenstand nu veel geld gaat verdienen."
Met wat een echte Vermeer voor je stad oplevert, is men in Den Haag meer bekend. Den Haag Marketing verwijst ons echter door naar het Mauritshuis, dat 'Het Meisje met de Parel' en het 'Zicht op Delft' in de collectie heeft. Elske Schreurs kan niet zeggen wat 'Het Straatje van Vermeer' Delft gaat brengen. "Maar wij merken in het Mauritshuis wel dat Vermeer en zijn schilderijen ontzettend bekend zijn en een grote aantrekkingskracht hebben", reageert Schreurs. "Zicht op Delft en Meisje met de Parel zijn twee van onze topstukken. Er zijn grote scharen bezoekers die hiervoor speciaal naar het Mauritshuis komen." En als het Mauritshuis ze in bruikleen geeft, merken ze op het logeeradres van die schilderijen eveneens stijgende bezoekersaantallen. Dat komt, denkt Schreurs, omdat er maar weinig Vermeers zijn, hij een goede techniek bezat en er altijd veel aandacht voor zijn werk is.
Volgens het stadsbestuur zou Museum Prinsenhof sowieso worden verbouwd, alleen 'pas' in 2018. Nu is de verbouwing en het budget hiervoor naar voren geschoven. Onzin, vindt Bongers. "We hadden tot vorige week nog nooit iets over die voorgenomen bezuiniging vernomen." Bongers vindt het vooral een geldverslindend prestigeproject. "Dat zou eens afgelopen moeten zijn. We hebben blijkbaar nog niks geleerd van de Spoorzone en Harnaschpolder."