Hoge concentraties bestrijdingsmiddelen vervuilen water in en rond glastuinbouwgebieden

Algemeen

Het water van de Delftse Hout is niet aangesloten op het boezemstelsel en dus, gelukkig, níet vervuild.

DELFT – De waterkwaliteit in de glastuinbouwgebieden in Delfland is, vanwege lozingen van vervuilende stoffen, ‘slecht’. Dat is de hoofdconclusie uit de Waterkwaliteitsrapportage glastuinbouwgebied 2005-2009.

De waterkwaliteit in het glastuinbouwgebied is ‘ver verwijderd van de kwaliteitsnormen’ en is de laatste jaren ‘slechts beperkt verbeterd’, laat het Hoogheemraadschap van Delfland weten. “Wil Delfland in 2015 aan de kwaliteitsdoelstellingen van de Europese Kaderrichtlijn Water voldoen, dan moet er nog veel gebeuren”, aldus Delfland-woordvoerster Miranda van der Voort. 

De rapportage heeft betrekking op het glastuinbouwgebied, maar in overige en omliggende gebieden zijn de stoffen óók aangetroffen. Van der Voort: “Dat betekent dat de stoffen zich verspreiden doordat de grotere wateren, het boezemstelsel, met elkaar in verbinding staan. Maar de concentraties zijn op andere plekken veel lager doordat de stoffen worden verdund in het hele boezemstelsel. De Delftse Hout, bijvoorbeeld, staat niet rechtstreeks in verbinding met het boezemstelsel. Daar worden dan ook geen bestrijdingsmiddelen aangetroffen.” 

Er bevinden zich zeer hoge concentraties bestrijdingsmiddelen en meststoffen in het oppervlaktewater van Delfland. Meer dan twintig bestrijdingsmiddelen overschrijden gemiddeld de waterkwaliteitsnorm in het oppervlaktewater van het glastuinbouwgebied in Delfland (in 2008-2009). Piekconcentraties bestrijdingsmiddelen overschreden met regelmaat tientallen, soms honderden keren en incidenteel meer dan duizend keer de waterkwaliteitsnorm. Concentraties meststoffen overschrijden de waterkwaliteitsnormen gemiddeld met een factor 5 tot 6 in glastuinbouwgebied Delfland; piekenoverschrijdingen tot 50 keer de norm.
Dat kan nooit goed zijn voor mensen, dieren en planten. En dat is het ook niet, laat Delfland weten. Dat geldt overigens alleen voor burgers die worden blootgesteld aan hoge concentraties zeer giftige bestrijdingsmiddelen bij het zwemmen in wateren in het glastuinbouwgebied, bij andere vormen van waterrecreatie, bij het gebruik van oppervlaktewater voor het besproeien van (moes)tuinen en bij de consumptie van zelfgevangen vis. Wat precies het gevaar is, is echter nog niet bekend. “Momenteel doet Delfland onderzoek naar bestrijdingsmiddelen in zwemwateren en de effecten ervan. De gevolgen voor de volksgezondheid kunnen beter worden aangegeven door deskundigen op dat gebied bij bijvoorbeeld GGD, RIVM of Provincie Zuid-Holland”, aldus de woordvoerster. Verder hebben de lozingen vanuit de tuinbouw ook negatieve effecten voor planten en dieren die in het water leven. “Hierdoor ontstaan bijvoorbeeld kroosdekken, zuurstoftekort en stankoverlast.” 

Dus is het voor het Hoogheemraadschap van Delfland zaak dit probleem op te lossen. Dat wil Delfland, samen met de gemeenten en de glastuinbouwsector, op drie manieren doen. Zo willen de partijen snel beginnen met de aanleg van riolering in het glastuinbouwgebied. De glastuinbouwbedrijven moeten daar snel op worden aangesloten, om nog meer onnodige lozingen te voorkomen. Verder zet Delfland in op ‘intensievere handhaving’. Die is gericht op de achterblijvers: ongeoorloofde emissies en gebruik van verboden middelen. (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12