Hoogheemraadschap Delfland werkt aan schoner water

Algemeen

De komende jaren werkt Delfland aan schoon water en natuurvriendelijke oevers.

DELFT - Uit de onlangs verschenen rapportage over de waterkwaliteit in deze regio blijkt dat er op dit gebied nog veel valt te verbeteren.

Vooral de te hoge concentraties gewasbeschermingsmiddelen, stikstof en fosfaat in het water veroorzaken problemen die een negatieve invloed op de waterkwaliteit hebben. Als het aan Delfland ligt ziet onze leefomgeving er in 2015 een stuk mooier en gezonder uit. Het water wordt schoner en de leefomgeving van de planten en dieren verbetert. De komende jaren krijgt de kwaliteit van het water in Delft een extra impuls. “De hoge concentraties en giftige stoffen zie je niet direct, maar ze tasten wel het ecosysteem aan,” legt Hoogheemraad Ingrid ter Woorst uit. “Door de te hoge concentraties groeien er bijvoorbeeld minder waterplanten waardoor de snoek zich minder goed kan verbergen, dus ook minder goed kan jagen en vervolgens zijn eigen jonkies opeet. Dat heeft een verkeerde visstand tot gevolg. De brasem- en karperstand neemt toe, die woelen de bodem om wat weer een toename van stikstof tot gevolg heeft. Je komt dan in een vicieuze cirkel terecht.” Dat heeft volgens Ter Woorst tevens gevolgen voor de zwemkwaliteit. “Te veel stikstof veroorzaakt met warm weer een toename van blauwalgen die giftige stoffen bevatten.” 

-Is de waterkwaliteit de laatste jaren dan zo veel slechter geworden?
“Nee,” haast Ter Woorst zich te zeggen. “Integendeel. Als je de normoverschrijding in de jaren '70 met nu vergelijkt, dan is het al vele malen beter. Alleen kan het nog veel beter.” Het Hoogheemraadschap krijgt door de richtlijnen van de Europese Unie (KRW) een steun in de rug. Ter Woorst is hier blij mee. “Tot voor kort hadden we alleen een inspanningsverplichting. Als je bij wijze van spreken je best deed, was het al goed. Tegenwoordig hebben we een resultaatverplichting. In 2027 moeten we aan alle normen voldoen en daar werken we nu aan.” 

Jammer genoeg gaat de strenge regelgeving uit Brussel niet gepaard met subsidies. “Nee, helaas niet,” zegt ter Woorst. “Dat betekent dat we zelf flink moeten investeren. We ontkomen er echter niet aan om naar de toekomst te kijken. Als we nu niet investeren, zadelen we de volgende generatie op met de gevolgen: vuil water en natte voeten.”

Schonere zee
Ter Woorst heeft er dan ook wel vertrouwen in dat de inwoners begrijpen dat de investeringen nodig zijn. “De mensen krijgen er natuurlijk ook veel voor terug. Schoon water is niet alleen goed voor de planten en dieren, maar wij genieten er ook van. We zullen bijvoorbeeld minder snel een zwemverbod krijgen voor de Dobbeplas en het Delftse Hout en we zwemmen in een veel schonere zee. Op de vaarten en sloten ligt minder kroos en we krijgen mooiere waterkanten, zodat het aantrekkelijker wordt om daar langs te varen, te fietsen of te lopen. En ook de hengelsport vaart er wel bij.” Ook verwacht ze dat de investeringen ten goede komen aan de economie en hoopt ze andere partijen te stimuleren ook te investeren in het watersysteem. 

Ter Woorst heeft er alle vertrouwen in dat het halen van de Europese normen gaat lukken. “We werken tegenwoordig goed samen met alle partijen, zoals gemeentes, provincies en belangenorganisaties. Zo kunnen we ook nooit naar elkaar wijzen als er iets niet goed gaat. Als de waterkwaliteit in één van de gebieden namelijk niet goed is, heeft dat direct gevolgen voor de nabijgelegen gebieden.” Voorbeeld van een succesvolle samenwerking volgens Ter Woorst is de aanleg en het beheer van vispaaiplaatsen in Vlietlanden. Het Hoogheemraadschap legt de plaatsen aan en de Stichting Natuurmonumenten gaat deze onderhouden. 

Op donderdag 19 november j.l. heeft het Algemeen Bestuur van het Hoogheemraadschap het plan vastgesteld waarmee onder andere de waterkwaliteit verbeterd moet worden. In dit waterbeheerplan 2010-2015 ‘Keuzes maken, kansen benutten’ staan de kaders waarbinnen de maatregelen en plannen vastgesteld kunnen worden. Behalve het verbeteren van de waterkwaliteit wil het Hoogheemraadschap de dijken, kades en duinen versterken, de waterberging op polderniveau verder verbeteren en nog duurzamer en innovatiever omgaan met afvalwater. Ze legt verder uit dat het Hoogheemraadschap niet alles tegelijk aanpakt. “Dat lukt zowel financieel als organisatorisch niet. De komende maanden gaan we prioriteiten stellen en keuzes maken.” (MdB)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12