Waterschapsbelasting gaat wederom omhoog

Algemeen

DELFT - Belastingbetalers in Delfland krijgen - zoals in 2009 al is aangekondigd - ook volgend jaar te maken met een stijging van de waterschapsbelasting van 8,5 tot 10 procent. Om te zorgen voor een veilige en leefbare omgeving heeft Delfland de afgelopen jaren zo'n 800 miljoen euro uitgegeven aan maatregelen die de kans op wateroverlast verkleinen. Daarnaast werd geld besteed om de toenemende hoeveelheid afvalwater te zuiveren. Deze investeringen moeten volgens het Hoogheemraadschap van Delfland de komende jaren met belastinggeld worden terugbetaald.

Het college van dijkgraaf en hoogheemraden heeft over de belastingtarieven van 2012 een voorstel gedaan voor besluitvorming aan het algemeen bestuur. De belastingtarieven worden tijdens de verenigde vergadering van 24 november definitief vastgesteld. Volgens hoogheemraad Aad Wiegman is stijging van de belastingtarieven ‘helaas onvermijdelijk’. “De tarieven bij Delfland zijn hoger dan bij de andere waterschappen omdat Delfland veel heeft moeten investeren in dit volgebouwde en dichtbevolkte gebied. Die investeringen hebben een positief effect gehad”, merkt Wiegman op. In het gebied van Delfland is volgens hem ‘gelukkig nauwelijks nog sprake van wateroverlast’. “Het hoofdwatersysteem is op orde. Desondanks blijft Delfland door toenemende bebouwing en klimaatsverandering voor grote uitdagingen staan. Daarom blijft Delfland de komende jaren investeren in droge voeten, schoon water, gezuiverd afvalwater en stevige dijken.” 

Het Hoogheemraadschap van Delfland is zich er volgens Wiegman van bewust dat een tariefstijging ‘nooit goed nieuws’ is voor de belastingbetaler. “Delfland doet er daarom alles aan om de tarieven voor de belastingbetaler niet nog verder te laten stijgen.” 

Het waterschap bezuinigt naar eigen zeggen fors en maakt scherpe keuzes in de maatregelen die het neemt. In 2012 investeert Delfland 40,4 miljoen euro. Bovendien bezuinigt Delfland 18 miljoen euro op jaarbasis op de exploitatie, waarvan een groot deel wordt gerealiseerd door het aantal arbeidsplaatsen te verminderen. Om de kosten te beperken verbetert Delfland ook de bedrijfsvoering. Daarnaast gaat Delfland meer samenwerken met andere overheden, zoals gemeenten en andere waterschappen, om zo efficiënt mogelijk te werken aan de kerntaken. 

Voor de agrariërs verlaagt Delfland het tarief wel in 2012, omdat het waterschap beseft hoe zwaar de agrarische sector wordt geraakt met relatief hoge waterschapslasten. De begroting 2012 en de meerjarenraming 2012-2016 liggen van nog tot en met 8 november ter inzage in het Gemeenlandhuis aan de Phoenixstraat 32 in Delft. Het is ook mogelijk deze documenten online te bekijken. Dit kan via de website www.hhdelfland.nl/bekendmakingen. Belanghebbenden kunnen hun visie op de begroting en meerjarenraming schriftelijk inbrengen bij de verenigde vergadering van Delfland.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12