Aanhoudende droogte heeft gevolgen, maar die zijn vooral positief

Algemeen

Goed en zonnig weer, zoals hier tijdens Koninginnedag, zorgt voor veel toestroom van mensen èn voor dorstige kelen. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – Als het regent klagen we, maar als het een lange tijd droog blijft dan is dat óók weer niet goed. De afgelopen maand viel nauwelijks regen en dat heeft gevolgen voor de veendijken, planten, dieren en terrassen.

Het Hoogheemraadschap van Delfland begon afgelopen dinsdag daarom met het controleren van zo’n 30 kilometer aan veendijken. “Dat blijven we doen zo lang het droog blijft”, laat een woordvoerster van Delfland weten. “Als hier scheuren in komen, dan wordt dit door ons vastgelegd.” Omdat Delfland water uit het Brielse Meer het gebied inpompt, hoeven we niet bang te zijn dat wateren in Delft in de regio droogvallen, merkt de woordvoerster op. Het Brielse Meer bevat hier nog voldoende water voor, maar een paar flinke regenbuien zouden toch meer dan welkom zijn, vindt het Hoogheemraadschap van Delfland. “We waren ook blij met de buitjes van begin deze week, maar eigenlijk is het een druppel op een gloeiende plaat. We missen over de afgelopen periode zo’n 100 milimeter aan regen. Een regenbuitje is dus heel fijn, maar niet voldoende om dat tekort aan te vullen.” 

De Gemeente Delft laat weten geen last te hebben van de droogte. “Het onkruid groeit nu minder hard, maar dat scheelt met het wieden en bestrijden ervan”, laat een Gemeentewoordvoerster weten. De nieuwe aanplant van groen krijgt volgens haar nu extra water. 

Het was, tot en met vorig weekend, warm in Nederland. Ook de dieren van Kinderboerderij De Delftse Hout hadden het dus warm. Toch valt het hier mee met de overlast van de warme temperaturen, laat beheerder Anneriek Winkelaar weten. “Ja, het gras krijgt hier een beetje een andere kleur. Het mag daarom wel iets meer gaan regenen”, zegt ze. Gelukkig voor de dieren staan er in hun weide vrij veel bomen. “Dus er is voor de dieren altijd schaduw”, merkt Anneriek op. Het varken wordt, omdat hij niet kan zweten, af en toe door medewerkers van de kinderboerij onder de douche gezet om af te koelen. “Door het mooie weer is het hier de afgelopen weken druk geweest, dus elk nadeel heeft ook weer z’n voordeel”, besluit de beheerder.

Blij met mooi weer
Marcel van der Reijken, de voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Delft, is blij met het mooie en droge weer. “Zeker voor de horeca met terrassen is dit prima weer. Voor hen gaat dit jaar nu al als één van de mooiste horecaseizoenen de geschiedenis in.” Horecabedrijven zónder terras worden volgens Van der Reijken echter minder vrolijk van het aanhoudende mooie weer. Zij zien veel van hun klanten naar concurrenten mèt een terras gaan. Horecazaken met een terras zien de omzet op mooie en zonnige dagen dan ook flink oplopen. “De omloopsnelheid is dan vele malen hoger. Iedereen met een terras heeft supergoede weken gehad”, zegt Marcel van der Reijken. Van hem mag het dus nog wel even mooi weer blijven. “Maar”, merkt hij daarbij op, “als het constant dit weer blijft, krijg je verzadiging, dus een weekje regen is ook niet erg.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12