Links één van de straks vier studentencomplexen. Jacqueline vindt het, nu er nog meer studentencomplexen in haar buurt komen, welletjes worden.
Links één van de straks vier studentencomplexen. Jacqueline vindt het, nu er nog meer studentencomplexen in haar buurt komen, welletjes worden.

54-Jarige Delftse wil de stad ontvluchten

Algemeen

DELFT – Jacqueline is geboren en getogen in Delft, maar heeft plannen de stad te verlaten. Of beter gezegd: te ontvluchten. De verhouding tussen het aantal studenten en bewoners gaat in haar buurt, vindt ze, wel erg uit de pas lopen.

De 54-jarige Delftse woont al vijftien jaar aan de Aletta Jacobsstraat. Meestal naar tevredenheid, maar ze kijkt ook uit op een dichtbij gelegen studentenflat, de Richardishof, met 36 balkons. "In het voorjaar en de zomer gaat natuurlijk de boel open en kom je daarmee de radio's van de studenten snel tegen. Maar dit jaar is hier een groot bouwproject begonnen: De Antonia Veerstraat", vertelt ze. Op de achtergrond komt het geluid van drilboren haar woonkamer binnen. "Zo is het dus al sinds april, elke werkdag. En ze hebben lange werkdagen. Het is nog veel erger geweest dan dit", laat ze weten.
Een zoektocht op internet leerde dat hier 112 woningen met 30 parkeerplaatsen worden gecreëerd voor ongeveer 155 internationale studenten en short-stayers. Deels in een nieuw pand, deels in een gerenoveerd pand. "Het strippen van dat laatste gebouw duurt eindeloos en geeft veel geluidsoverlast. Nu, na een half jaar, staat er eigenlijk nog niks. Ik las ook in rapporten dat de direct-omwonenden eigenlijk alleen maar bezwaren hadden en dat de bebouwing in dit gebied al dicht op elkaar was." Ze wist zelf, toen de werkzaamheden begonnen, van niets, vertelt ze. "Ik heb geen brief gehad. Blijkbaar woon ik niet dichtbij genoeg. Gezien de overlast en impact zou ik het wel normaal vinden als omwonenden iets te horen krijgen. Al hangen ze maar hier beneden bij de ingang een pamflet op over hoe lang het gaat duren en wat het project inhoudt. Het contact met gemeente en Woonbron, de verhuurder van de woningen in deze omgeving, waar ik aanklopte voor informatie, verliep zeer moeizaam. Woonbron was zelfs verrast door de bouw. Ik heb altijd gedacht dat deze instanties goed communiceerden met elkaar."
Ze is daarnaast niet blij met de picknicktafel die volgens haar door de gemeente Delft in het openbare groen is geplaatst. "Niemand weet waarom dat is gebeurd. De studenten van de Ricardishof, die zelf een eigen grote tuin hebben, hielden van de zomer bijna elke avond een barbecue of zaten er de hele zondag. Met de nieuwe studentenflats aan de andere kant van het veldje krijg je hier misschien een drukke samenkomst van studenten. Afgelopen zomer ben ik vaak mijn huis uitgevlucht om alle drukte te ontlopen." Het verbaast haar dat er steeds meer studentencomplexen in de wijk komen. "Even verderop, op de kruising Westlandseweg en de Mina Krusemanstraat, staat ook een grote ronde studentenflat. Nu komen er nog eens twee studentencomplexen bij. Dan hebben we er dus vier, in dit kleine wijkje."

Studentenwijk
Wat ze wel ziet, is bewoners die er niet blij mee zijn, maar zich berusten in hun lot. "Sommigen zeiden al tegen me dat ik me niet druk moet maken, dat heeft echt geen zin. Ik heb echter geen zin om hier in een studentenwijk te wonen. Ik ben al naar andere woonruimte aan het zoeken. Voorheen kon ik hier in de zomermaanden de balkondeuren open hebben en genieten van de fluitende vogels in de bomen, maar ik weet niet of dat er voor de toekomst nog in zit", besluit ze.