Afbeelding

Zelfbouwers Coendersbuurt bouwen hun eigen droomhuis

Algemeen

Editie: Week 14, Jaargang 23 |

Nienke en Roland Dijkman (links) bekijken de maquettes van hun toekomstig huis en die van hun buren. (foto: Vincent Basler)

DELFT – Waar jarenlang Westerpop plaatsvond, moet volgend jaar de woning van Roland en Nienke Dijkman verrijzen. Zij behoren tot de groep ‘zelfbouwers’ die hier hun eigen woningen gaat ontwikkelen.

Onlangs bekeken ze de maquettes van hun nieuwe straat in de Coendersbuurt. Een kleine mijlpaal in een reeks van vele. En als alles meezit, komen de eerste pijlpalen in de vorm van heipalen.

Momenteel wonen Roland en Nienke Dijkman nog met hun drie dochters – van 1, 4 en 7 jaar oud - in een woning van 80 vierkante meter in de Graswinckelstraat. Ze zochten een groter huis in het centrum of de buurten eromheen, maar zonder succes. “Toen vernamen we eind 2013 over de plannen voor de Coendersbuurt”, vertelt Dijkman. “Het idee om hier op je eigen kavel zelf te mogen bouwen sprak ons enorm aan.”

Een hoop gedoe en rompslomp, zou de één denken, maar Dijkman niet. “Tijdens verbouwingen op m’n werk bij het Stads-Koffyhuis en ons huidige huis vond ik het altijd leuk om alles zelf te regelen en de beste oplossingen te verzinnen. Ik ben daar best goed in en we hebben goede mensen om ons heen verzameld, waaronder een bevriend aannemer.” Over elke vierkante en kubieke centimeter moet worden nagedacht en Dijkman doet dat graag. De 37-jarige Delftenaar krijgt daarbij ook goede hulp van zijn schoonvader, architect van beroep. “Dat is wel een groot voordeel. We spreken wekelijks over het huis. Hij vindt het fantastisch ons huis te ontwerpen.”

Vrijheid
Dijkman en z’n architect krijgen overigens niet honderd procent vrijheid om te bouwen wat ze willen. “Voor de binnenkant van het huis kun je eigenlijk wel alles zelf bepalen, maar de buitenkant moet wel binnen de bouwenvelop passen. Het moet bijvoorbeeld een schuin dak hebben, je bent aan bepaalde afmetingen gebonden en er zijn regels wat betreft de kleur van de gevel. Verder zijn er duurzaamheidseisen en moet je bijvoorbeeld een warmtepomp en zonnecollectoren nemen om het huis energieneutraal te maken.”
De toekomstige buren zien elkaar nu al zeer regelmatig. Ze bespreken bijvoorbeeld hoe ze samen zaken kunnen organiseren om kosten te besparen. “Zoals de fundering. Als je dit met het hele blok laat aanleggen, kun je flink besparen. We zijn nu al sterk verenigd en er komen nog veel bijeenkomsten aan waarbij we gaan praten met elkaar.”

Als alles volgens plan verloopt wordt de grond 15 november 2015 opgeleverd en kunnen toekomstig bewoners en door hen ingeschakelde bouwbedrijven een dag later aan de slag. “Ik heb er heel veel zin in”, zegt Dijkman. Als werkelijk alles meezit, kán het droomhuis van z’n gezin al in de zomer van 2016 gerealiseerd zijn. “Maar dat is heel optimistisch gesteld”, voegt hij eraan toe. Het wordt, of het nou in de zomer of de winter van 2016 of pas in 2017 gereed is, sowieso een vooruitgang. Het gezin gaat van 80 naar 206 vierkante meter woonoppervlak. Alle 206 meters zijn precies zoals zij willen. Wat wil je nog meer?

 

Wonen in de Coendersbuurt

Wie wil wonen in de Coendersbuurt, moet de datum van zaterdag 25 april vrijhouden in z’n agenda. Dan is namelijk de start verkoop van nieuwe woningen en appartementen in dit nieuwe stukje Delft. Verder zijn nog drie kavels op bouwveld 1 beschikbaar. Hiervoor kan iedereen van 17 april tot 24 april om 12.00 uur inschrijven. Op 25 april  is de lotingsdag voor de vrije kavels.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12