Het Reactor Instituut is geen kerncentrale, maar een 'kenniscentrum voor aan straling gerelateerd onderzoek en onderwijs'. Jan Peter de Wit vraagt zich af of jihadisten met kwaad in de zin zich tegen laten houden door een rood stoplicht en een bordje 'Verboden toegang voor onbevoegden'.
Het Reactor Instituut is geen kerncentrale, maar een 'kenniscentrum voor aan straling gerelateerd onderzoek en onderwijs'. Jan Peter de Wit vraagt zich af of jihadisten met kwaad in de zin zich tegen laten houden door een rood stoplicht en een bordje 'Verboden toegang voor onbevoegden'.

Delft gaat minister niet verzoeken bewapende beveiligers te sturen

Algemeen

DELFT – Delft gaat de minister van Veiligheid en Jusititie níet verzoeken om bewapende beveiligers te plaatsen bij het Reactor Instituut Delft. Jan Peter de Wit van Onafhankelijk Delft had B en W verzocht zich hiervoor hard te maken, maar zonder succes.

De Wit vindt het bizar dat het Delftse Reactor Instituut, in een tijd waarin vanuit het Kalifaat wordt opgeroepen Europa te treffen, niet door bewapende mannen wordt beveiligd. Sterker nog: het toegangshek staat gewoon dagelijks open.
B en W antwoordde afgelopen woensdag aan De Wit dat de beveiling van het Reactor Instituut in orde is. "Het openstaan van het hek levert geen problemen op voor wat betreft deze beveiliging", voegt het college eraan toe. Verder wordt verwezen naar een 6 pagina's tellende brief, die minister Schultz van Haagen in april naar de Kamer stuurde. Ook toen was in het land onrust ontstaan over het gebrek aan bewapende beveiligers bij de zes nucleaire inrichtingen in het land. In de brief, mede geschreven namens minister van Veiligheid en Justitie, staat dat het algemeen dreigingsniveau substantieel is. 'Wat betekent dat de kans op een terroristische aanslag reëel is.' Desondanks is er volgens de ministeries 'thans geen aanleiding' om extra maatregelen bij kerncentrales te nemen. Verder wordt gemeld dat regelmatig wordt geoefend hoe snel 'politionele diensten' bij calamiteiten ter plekke kunnen zijn. De zes instellingen in Nederland worden beveiligd. Hoe? Dat is staatsgeheim. Wie in Delft gaat kijken, telt al gauw twintig camera's, één open en één gesloten hek.

Jan Peter de Wit vindt dat het college zich te makkelijk laat afschepen met deze 'oude brief'. Nu, ruim vier maanden later, is namelijk wel één en ander veranderd. "IS is in Syrië de strijd onafwendbaar aan het verliezen", reageert hij. "Ze kiezen nu voor een andere strategie, waarbij ze westerse ongelovigen willen treffen met soort wanhoopsoffensief van aanslagen om wraak te nemen op de Europese strijdkrachten die in Syrië bombarderen. Jihadstrijders zijn naar Europa gestuurd om aanslagen te plegen. Ondanks het pochen met internationale, Europese en vele lokale protocollen staat het hek in Delft gewoon open. Dat geeft geen enkele vertrouwen in de juiste naleving." De Wit wil dat Delft de Overheid alsnog oproept om bewapende beveiligers naar Delft te sturen, zoals die ook regelmatig bij de Synagoge aan de Koornmarkt staan. Nu dit met z'n schriftelijke vragen niet is gelukt, gaat hij het na het zomerreces nog eens met een motie in de gemeenteraad proberen.