De Kruisstraat ligt er al jaren kaal, verlaten en troosteloos bij. De Lidl moet daar verandering in brengen. (foto: Jesper Neeleman)
De Kruisstraat ligt er al jaren kaal, verlaten en troosteloos bij. De Lidl moet daar verandering in brengen. (foto: Jesper Neeleman)

Meningen verdeeld over Lidl in Kruisstraat

Algemeen

DELFT – De kans is groot dat er een supermarkt zal verrijzen op de plek waar ooit de bibliotheek stond, aan de Kruisstraat. Het braakliggende terrein krijgt dan eindelijk weer een bestemming, maar niet iedereen is er blij mee.

Door: Jesper Neeleman

De bieb waar zoveel Delftenaren jarenlang boeken, muziek en kunst leenden, werd al in de zomer van 2010 met de grond gelijk gemaakt. En de Kruisstraat bleef leeg. Daarna volgde een beweegtuin, maar dit idee uit de koker van GroenLinks was geen succes. Drie jaar geleden werd de beweegtuin ontmanteld. En de Kruisstraat bleef leeg.
Het bleef bovendien stil. Tot vorige maand. Omwonenden werden uitgenodigd voor een informatieavond. Ze hoorden dat er een Lidl-supermarkt komt. Voor veel van hen geen reden tot juichen. Ze kampen nu al met overlast van vrachtverkeer, vrezen voor een lelijk vierkant gebouw en noemen het een gemiste kans. En heeft Delft met twee Albert Heijns, een Jumbo en een Ekoplaza-supermarkt al niet genoeg supers in de binnenstad?

Niet gelukkig
Dat benadrukt ook belangenvereniging Zuidpoort. Deze bewonersvereniging schreef afgelopen week naar alle raadsleden niet gelukkig te zijn met de vergaande plannen voor een supermarkt bij hen in de buurt. Daarbij wijzen ze onder meer op de 'Nota Detailhandel Delft 2012-2020', waar de gemeente vaststelt dat de Delftse binnenstad een 'bovengemiddeld aantal' supermarkt telt. "We vinden dit weer uiterst merkwaardig van de gemeente", zegt Floris le Conge Kleyn van de Belangenvereniging Zuidpoort. "We wisten al langer dat er iets met die locatie zou gebeuren, dat er misschien een supermarkt kwam. Maar opeens was er een informatieavond voor een zeer selecte groep omwonenden en vorige week is de omgevingsvergunning aangevraagd." Le Conge Kleyn heeft het idee dat de Gemeente Delft blij is eindelijk iemand voor de grond te hebben gevonden. En dat ze de plannen vervolgens zo stil mogelijk hebben proberen te houden, om verzet voor te zijn. "Nu is de omgevingsvergunning al aangevraagd. Dan is het wel een gelopen race." Dus heeft Zuidpoort met de moed der wanhoop de raadsleden aangeschreven.

Volgens centrummanager Tom de Weerdt van Stichting SCMD is het onzin dat de plannen stil zijn gehouden. "Dit is al eind 2014 gecommuniceerd naar de SCMD, een club waarin alle bloedgroepen van de binnenstad zijn vertegenwoordigd. Ook bewoners." Dit wordt bevestigt door een woordvoerder van de Gemeente Delft. De Weerdt zegt wel te begrijpen dat sommige bewoners tegen de plannen zijn. "Maar ik ben blij dat het gapende gat hier straks weg is. Je kunt natuurlijk ook lang blijven wachten op iets wat beter is, maar dan blijft het nog langer leeg en je hebt nul garantie dát er iets beter komt." De centrummanager van Delft vindt het geen slecht idee een Lidl in de binnenstad te vestigen. "Het is een soort winkel die nu nog niet in de binnenstad is, het is een aanvulling op wat er is. Ik snap de commotie niet zo."

Floris le Conge Kleyn snapt dit wel. Hij heeft, zegt hij, geen bezwaar tegen Lidl. "Maar wèl tegen het feit dat er geen grote visie is. Opeens wordt gezegd dat hier een supermarkt komt. Is daar onderzoek naar gedaan? Juist nu we zulke prachtige rapporten zoals dat van Deetman hebben, vraag ik me af waarom hier nu een supermarkt moet komen. Er zijn al genoeg supers in de binnenstad. Ik verwacht ook niet dat klanten van Lidl na of voor het boodschappen doen de binnenstad in gaan om te winkelen. Het wordt de wagen volladen en wegwezen."

Johan Schippers, supermarktmanager van Jumbo Zuidpoort, denkt eveneens dat er in de binnenstad genoeg vierkante meters zijn waar levensmiddelen worden verkocht, reageert hij. "Maar verder ben ik nooit bang voor concurrentie in de buurt. Daar lig ik zeker niet wakker van. Ik verwacht alleen wel dat de verkeersdruk in dit deel van de stad zal toenemen. Dat is niet handig. Momenteel is er namelijk al veel gedoe om." Een woordvoerder van de Gemeente Delft geeft aan dat bij het toetsen van de omgevingsvergunning ook naar aspecten als parkeren en laden en lossen zal worden gekeken.

Verder past een supermarkt hier binnen het bestemmingsplan, laat hij weten. "Wel is het zo dat de toetsing nog moet plaatsvinden, dat kan pas nu de omgevingsvergunning is aangevraagd." De Gemeente staat in elk geval positief tegenover de komst van een supermarkt op deze plek. "Omdat het een voorziening is die veel bezoekers trekt. Dat is goed voor de loopstroom in het gebied. Daar profiteren ook andere bestaande en nieuw te vestigen winkels van. Het is goed voor het hele winkelgebied aan Kruisstraat, Pynepoort en Bastiaansplein."