Afbeelding

Delft staat in de top 10 van meest vitale centrumgebieden

Algemeen

Editie: Week 11, Jaargang 23 |

Centrummanager Tom de Weerdt is blij met de uitkomst van het onderzoek. “Dit is een mooi resultaat van 2,5 jaar keihard werken aan de binnenstad.” (foto: Alphons de Wit jr.)

DELFT – De Delftse binnenstad staat in de top 10 van meest vitale binnensteden van Nederland. Adviesbureau Goudappel Caffeng nam de honderd grootste centrumgebieden van Nederland onder de loep en Delft komt goed uit de test.

‘De top van het klassement wordt gevormd door grote steden met een aantrekkelijk voorzieningenaanbod in een compact en aantrekkelijk centrum’, staat voorin het rapport beschreven. ‘Dit vertaalt zich onder meer in het lage aandeel leegstaande panden.’

Delft staat dus in die top 10 van steden voor wie bovenstaande opgaat. Centrummanager Tom de Weerdt is blij met het rapport en de conclusies hierin. “Dit is super”, reageert hij. “Precies waar je op mikt. Het doel van onze Stichting Centrum Management Delft (SCMD) is het bevorderen van de economische vitaliteit van de binnenstad.” En daar blijkt nu weinig mis mee. “Uit dit rapport blijkt dat we een vitale binnenstad hebben met de juiste voorzieningen, kwaliteit en bereikbaarheid. Daar moet je blij mee zijn. Als je rondloopt door Delft zie je dat ook. We hebben alles in Delft: kunst, cultuur, recreatie, winkels met een specialistisch aanbod en kleine winkeltjes. Dan heb je daarnaast nog het technologische van de TU. Er is hier voor iedereen wat te beleven en het is fijn dat dit nu ook uit een rapport blijkt.”

De onderzoekers van Goudappel Coffeng keken in de honderd steden naar vier aspecten: demografische ontwikkelingen, ruimtelijke kwaliteit, voorzieningenaanbod en bereikbaarheid. Ook bij die eerste twee categorieën staat Delft in de top 10, bij de laatste twee niet. Aandachtspuntjes? “Ja”, zegt De Weerdt. Bij voorzieningenaanbod gaat het bijvoorbeeld om ruime openingstijden van winkels. “Ik merk wel dat daar vanuit de consument vraag naar is en ik zie daar in Delft kansen liggen, zeker als we dat goed georganiseerd doen. Als voldoende zaken aanhaken, krijg je een nog meer levendige stad. Je moet inspelen op nieuwe manieren waarop de consument in het leven staat. Als je dat combineert met alle ingrediënten die al in Delft zijn, dan sta je fantastisch in de startblokken.”

De bereikbaarheid van de stad is met het nieuwe station al verbeterd en gaat dat nog meer doen als de A4 is doorgetrokken. “Maar bereikbaarheid is niet alleen een taak van de gemeente. We kunnen met ondernemers kijken wat we daarnaast nog kunnen doen om de bereikbaarheid te verbeteren. Daar zijn we als SCMD ook mee bezig, bijvoorbeeld op het gebied van aanlooproutes vanaf het nieuwe station. We onderzoeken hoe we die nog aantrekkelijker kunnen maken.”

Trots
Verder mogen we trots zijn op de uitkomst van het onderzoek, vindt ook de centrummanager. “We zien dit als een resultaat van een traject dat we als SCMD 2,5 jaar geleden zijn ingegaan. Het bevestigt wat we al wisten. Iedereen die ik spreek weet dat Delft een fantastische stad is om te verblijven of rond te lopen, met een heel divers aanbod aan winkels. Het is er allemaal. Het is compact, gezellig en heeft een heel eigen uitstraling. Heel gaaf te zien dat uit zo’n rapport blijkt dat wij dat niet alleen dènken, maar dat professionals die ernaar kijken dat bevestigen. Het is nu een schone taak aan ons om iedereen dit te laten weten. Het is een dooddoener als je over jezelf zegt dat je goed bent. Als buitenstaanders dat zeggen, is iedereen veel sneller geneigd het te geloven.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12