De Sebastiaansbrug blijft, tot ongenoegen van omwonenden, even hoog als nu.
De Sebastiaansbrug blijft, tot ongenoegen van omwonenden, even hoog als nu.

Onvrede over plannen voor nieuwe Sebastiaansbrug

Algemeen

DELFT – Witte rook trok deze week over de Sebastiaansbrug. De voormalig kemphanen van gemeente, provincie en metropoolregio zijn het eindelijk eens over een nieuwe brug. In 2020 moet 'ie er liggen. Bewoners- en belangenvereniging springen echter geen gat in de lucht.

Door: Jesper Neeleman

De drie partijen zijn het al jaren structureel oneens over de Sint Sebastiaansbrug, die aan vervanging toe is. Deze week werd bekend dat de strijdbijl is begraven. Delft, Zuid-Holland en de metropoolregio hebben overeenstemming bereikt over de kosten en het type brug. Deze verschilt niet veel van de huidige brug en heeft dezelfde doorvaarhoogte. Het precieze ontwerp moet nog worden uitgewerkt. Binnenkort wordt de intentieovereenkomst ondertekend.
Belangengroep 'De Brug Moet Beter', die bestaat uit twaalf organisaties die een andere en betere brug willen, is niet blij. "Onze eerste reactie was: gefeliciteerd dat de knoop is doorgehakt, maar er is niets gedaan met onze wensen voor een langere, smallere, stillere en goedkopere brug", reageert Peter Jonquière, die namens de commissie Behoud Stadsschoon van Delfia Batavorum in de belangengroep zit. "De brug krijgt dezelfde rothoogte als nu en blijft even waardeloos. Het is niet wat wij hoopten, wensten en vroegen."
Ook Erik van Hunnik, voorzitter van belangenvereniging TU Noord, is allesbehalve euforisch over de nieuwe plannen. "We maken ons wat zorgen of het wel een mooie brug wordt. Ik ben bang dat er niet veel budget meer is zodat het een goedkope brug wordt", reageert Van Hunnik. "Het wordt, verwacht ik, ongeveer net zo'n brug als die er nu al ligt. Dat is een rare en lompe brug. Het is een gemiste kans dat we hier niet iets mooiers van maken. Verder vind ik het in elk geval positief dat de brug niet hoger wordt, dat de brug er in 2020 komt en dat de TU dan beter wordt ontsloten met de tram."
Ook Peter Jonquière vindt het een gemiste kans dat weinig aan het formaat van de Sebastiaansbrug wordt gedaan. "Hier zitten we dan weer vijftig jaar mee opgescheept. Alles blijft zo waardeloos als het nu al is."
Betrokken bewoners van de 'De Brug Moet Beter' hebben er alles aan gedaan om dit te voorkomen. Ze schreven een lijvig manifest, overlegden waar ze konden, vertelden op internet en in media wat ze wilden en spraken in wanneer ze in mochten spreken. "Mensen die in de stad wonen en leven hebben hier heel veel tijd in gestoken. We hebben ons goed voorbereid en stonden altijd open voor discussie", merkt Jonquière op. "Ook de gemeente stond open voor overleg. Maar van die andere twee (provincie en metropoolregio, red.) kregen we niet eens een ontvangstbevestiging toen we ons manifest stuurden. Ze vegen hun billen ermee af en zien burgers niet staan. En het gaat hier niet om een hondenhokje waarover we ons druk maken. Het is een grote ingreep in één van de mooiste steden van Nederland." Ook Floris le Conge Kleyn van Belangenvereniging Zuidpoort geeft aan dat de Gemeente Delft wel met bewoners in gesprek is gegaan. "Maar ik heb het idee dat dit vooral gebeurde zodat ze achteraf konden zeggen dat ze met bewoners hebben gesproken. En dat niks wordt gedaan met wat wij ervan vinden, want wij wilden en smallere en lagere brug en zonder vrachtverkeer." Dat lijkt niet te gaan gebeuren. "Maar we blijven hopen, want hoop doet leven." De belangenverenigingen laten weten de verdere besluitvorming nauwlettend te volgen en dit proces zoveel mogelijk te blijven beïnvloeden. Er is nog weinig bekend over de verdere inpassing en hoe de verkeerssituaties er aan de uiteindes van de brug, zoals bij het Mijnbouwplein, uit gaan zien. "Momenteel is het daar zo'n chaos dat mannen in gele hesjes worden ingezet om te voorkomen dat fietsers en automobilisten elkaar naar de keel vliegen. Dat moet worden opgelost", zegt Jonquière. Zo liggen er nog veel puntjes op de i en haken en ogen in het verschiet. "Wij blijven er bovenop zitten", zegt Jonquière.
Het nieuws over een nieuwe Sebastiaansbrug in 2020 zal dus wel worden vervolgd. Want als dit hoofdpijndossier de stad iets heeft geleerd, dan is dat wel je pas helemaal zeker weet dat de brug er komt als die er daadwerkelijk ligt.