Ondernemers, bewoners en andere betrokkenen hielden afgelopen jaar een schouw in de binnenstad. Dit leverde mooie ideeën op voor komend jaar. Links op de foto Tom de Weerdt.
Ondernemers, bewoners en andere betrokkenen hielden afgelopen jaar een schouw in de binnenstad. Dit leverde mooie ideeën op voor komend jaar. Links op de foto Tom de Weerdt.

Het maximale uit Het Straatje en meer samenwerking, dan is Tom de Weerdt een vrolijke jongen…

Algemeen

DELFT – Tom de Weerdt begon vorig jaar als centrummanager. Het werd een mooi jaar. En komend jaar hoopt hij dat Delft nog veel meer vruchten kan plukken van zijn werk. Delft had nog nooit een centrummanager gehad. "Het was ook voor mij nieuw en spannend, maar het is me 100 procent meegevallen", blikt De Weerdt terug.

Hij doet z'n werk voor Stichting Centrum Management Delft. "Een organisatie waarin alle bloedgroepen van de stad en binnenstad samenkomen. Als de mensen aan de vergadertafel van het SCMD het eens zijn, kun je wel zeggen dat er draagvlak voor is."


-Wat is hierdoor tot nu toe gerealiseerd?
"Een gratis WiFi-netwerk voor bezoekers van de binnenstad. We hebben een stadsschouw gehouden waarop veel feedback was. De eerste acties zijn al ondernomen en dat gaat komend jaar verder. Heel gaaf. De aanlooproutes vanuit het station staan daarnaast hoog op ons lijstje. We willen bijvoorbeeld de Barbarasteeg aanpakken, met bewoners, ondernemers uit de Breestraat, studenten, de ontwikkelaar van het Armamentarium èn de Gemeente Delft. Al die partijen leveren input, werk en financiële middelen. Dat vind ik mooi, dat iedereen meedoet. Nu er vanaf het station een nieuwe brug richting binnenstad gaat, willen we de route vanaf die brug met initiatieven vanuit ondernemers en bewoners aanpakken en mooier maken. Dan heb je het over de Binnenwatersloot, Peperstraat en de Oude en Nieuwe Langendijk. Fijn dat de gemeente ook heeft gezien dat dit goed is en wethouder Harpe heeft toegezegd dat hier komende vier jaar elk jaar een stukje budget voor is."


-Wat gaat volgend jaar nog meer gebeuren?
"Er is in de binnenstad bijvoorbeeld bijna geen leegstand. Wij zoeken partijen en winkels die we graag in Delft willen hebben. Die zetten we op een wachtlijst. Zodra er een geschikt pand voor hen vrijkomt kunnen ze er meteen intrekken. Zo is dat ook gegaan met Flying Tiger, in de Jacob Gerritstraat. Een soort hippe winkel van Sinkel. Het is daar nu altijd vol met klanten. Ja, uiteindelijk mis je vaker dan dat je raak schiet, maar we blijven hier ook komend jaar volop mee bezig. Onze binnenstad heeft een bijzonder karakter en daar willen we ook bijzondere winkels en horeca. Dat zorgt ervoor dat mensen in je stad rondlopen. De komst van Het Straatje van Vermeer is verder super belangrijk voor de stad. Ik ben hierin het directe aanspreekpunt om initiatieven van ondernemers te bundelen en te koppelen."


-Wat ga je komend jaar anders doen?
"Het eerste jaar was het belangrijk om een netwerk op te bouwen en de stad te leren kennen. In 2016 wordt mijn rol doelgerichter en kan ik meer uren besteden aan het oppakken van projecten."


-Wanneer is het jaar 2016 geslaagd?
"Als we het maximale uit 'Het Straatje' hebben gehaald, als we enkele concrete projecten echt goed hebben neergezet en afgerond en als de stijgende lijn in de samenwerking voortzet. En dat die samenwerking steeds meer gaat borrelen. Dan ben ik een hartstikke vrolijke jongen."