De burgemeester moest affiniteit met de onderwijswereld hebben, verzocht de politiek in 2004. Daar gaf Bas Verkerk vorige week nog uiting aan door de prijs ‘Het beste idee van SCK' uit te reiken aan vierdejaars leerlingen van Stanislascollege Krakeelpolderweg.
De burgemeester moest affiniteit met de onderwijswereld hebben, verzocht de politiek in 2004. Daar gaf Bas Verkerk vorige week nog uiting aan door de prijs ‘Het beste idee van SCK' uit te reiken aan vierdejaars leerlingen van Stanislascollege Krakeelpolderweg.

Een nieuwe burgemeester moet wel het één en ander in zijn – of haar – mars hebben...

Politiek

DELFT – De profielschets voor de nieuwe Delftse burgemeester is afgelopen week afgerond. De zoektocht kan verder. Nu net iets specifieker. Voor wie benieuwd is hoe zo´n profielschets eruit ziet, hebben we die van 2004 opgedoken.

Dit is de profielschets die uiteindelijk leidde tot de keuze voor burgemeester Bas Verkerk. In die omschrijving lezen we dat Delft een mannelijke of vrouwelijke burgemeester zoekt met 'uitstekende contacten en bestuurlijke netwerken op regionaal-, provinciaal- als rijksniveau´. En dat die worden ingezet voor Delft. En: 'De continuïteit van Delft Kennisstad is een belangrijk aandachtsveld. De burgemeester kan in de stad en in de kenniswereld volledig uit de voeten. De burgemeester is een bruggenbouwer tussen de gemeente en de TU, de hogescholen, instellingen en bedrijven; heeft affiniteit met het bedrijfsleven en de onderwijswereld en beschikt over goede contacten in die wereld.' Verder wilde Delft een burgemeester die 'midden in de samenleving' stond en 'een bestuurder in wie Delftenaren zich goed kunnen herkennen'. 'Zichtbaar, toegankelijk en gemakkelijk aanspreekbaar en in staat tot open communicatie met alle geledingen van de samenleving'. Verder werd gezocht naar iemand met 'veel belangstelling voor- en betrokkenheid bij lokale activiteiten, initiatieven, eigenheden en gebruiken' en die open staat voor 'verschillende culturen en opvattingen'. Bovendien: 'De burgemeester bevordert goede informatievoorziening aan de bevolking vanuit een bestuurscultuur die gericht is op openheid en participatie van de inwoners. De burgemeester beschikt over gezag, visie en overtuigingskracht, is diplomatiek en besluitvaardig, is zich bewust van de eigen omgeving en heeft een goed ontwikkeld inlevingsvermogen.' Verder wilde Delft toentertijd een burgemeester die het vermogen heeft 'snel tot de essentie van probleemstellingen en beleidsvraagstukken door te dringen' en op 'adequate en efficiënte wijze de eigen portefeuille' weet vorm te geven en te beheren. Ook moest de nieuwe burgemeester een 'kundig en gezaghebbend voorzitter van het college' zijn en 'aantoonbare bestuurlijke kwaliteiten' hebben. Hij of zij bij moest het college voor teamgeest en collegialiteit gaan zorgen. De burgemeester moest het debat stimuleren en meewerken aan een sfeer waarin de raad optimaal inhoud kon geven aan een democratisch besluitvormingsproces. 'De burgemeester kan zich daartoe boven de partijen opstellen, is samenbindend, communicatief en in staat op bevredigende wijze conflicten te de-escaleren en ziet erop toe dat alle partijen in de raad een gelijkwaardige inbreng kunnen leveren.' Mocht je na zo'n waslijst aan wensen uiteindelijk bij een lapzwans terechtkomen, wordt de schets gelukkig afgesloten met de opmerking dat Delft wel een ambitieuze burgemeester zoekt...