Francine Houben (centraal) is blij met de door Koningin Máxima (rechts) uitgereikte prijs.
Francine Houben (centraal) is blij met de door Koningin Máxima (rechts) uitgereikte prijs.

Máxima reikt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit aan Francine Houben

Algemeen

Koningin Máxima reikte maandagmiddag de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2015 uit aan de Delftse architect Francine Houben.

Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks door het Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend aan een persoon of instelling met een grote staat van dienst op gebied van cultuur of natuur in Nederland. Aan de prijs is een bedrag van 150.000 euro verbonden. De uitreiking vond plaats in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam.

Het Cultuurfonds heeft de prijs toegekend aan Francine Houben vanwege haar decennialange staat van dienst als internationaal toonaangevend architect. Haar ontwerpstijl kenmerkt zich door een 'combinatie van esthetiek, vriendelijkheid en gastvrijheid', aldus het Cultuurfonds.  De gebouwen van Francine Houben worden wereldwijd gezien als voorbeelden van een architectuur waarin de mens centraal staat en die aansluit bij de lokale cultuur.

Francine Houben
Francine Houben (1955)  is een van de meest invloedrijke architecten van dit moment. Als creatief directeur van Mecanoo brengt ze stedenbouw, landschap, architectuur, restauratie en interieur op een coherente manier samen. In Delft werd dit jaar de door Francine Houben ontworpen stationshal geopend. Verder ontwierp ze onder andere de bibliotheek van de TU Delft, de woontoren Montevideo in Rotterdam en het entreegebouw van het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. 

Francine Houben is met Mecanoo actief over de hele wereld. Onlangs kreeg zij de prestigieuze opdracht voor de ingrijpende renovatie van de New York Public Library aan Fifth Avenue. Op haar naam staan verder onder meer de bibliotheek van Birmingham en de renovatie van de Martin Luther King Jr. Memorial bibliotheek in Washington. In Taiwan verrijst naar haar ontwerp het grootste culturele complex van Azië met meerdere concertzalen en een operahuis.