Drie trotse trainers vinden hun nominatie vooral een prestatie van hun team en de club

Algemeen

Joop Hoornweg (links), Peter Huisman en Harry Biemans (rechts), de drie genomineerden voor de titel Trainer van het Jaar. (foto’s: Roel van Dorsten)

DELFT – Joop Hoornweg van SEP, Harry Biemans van SV Den Hoorn en Peter Huisman van Oliveo zijn de genomineerden voor de titel Trainer van het Jaar. En áls ze die winnen, is dat vooral een verdienste van hun vereniging, vinden ze.

Joop Hoornweg stond dit jaar aan het roer bij SEP, dat het seizoen goed begon met een tweede plek in de Stad Delft Bokaal en het seizoen goed eindigde door kampioen te worden in de vierde klasse. Dus verwachtte Joop Hoornweg na deze prestatie dat de kans wel groot zou zijn dat hij voor het eerst in zijn 17 jaar lange carièrre als trainer genomineerd werd voor de titel Trainer van het Jaar. “Ik heb natuurlijk wel een aardig steentje bijgedragen”, reageert hij op zijn nominatie. “Maar”, benadrukt hij onmiddellijk, “ik heb het natuurlijk niet alleen gedaan. Wat anderen hebben gedaan en nog steeds doen, dát vergeet ik niet.” Ook de spelers en de begeleiding speelden een belangrijke rol bij de promotie van SEP. “Als zij niet achter mijn plan staan of als spelers niet kunnen of willen uitvoeren wat ik wil, dan heb je een probleem”, weet hij. 

Een goede trainer moet volgens Hoornweg allereerst kennis hebben van ‘het voetbalspel’. “Hij moet daarnaast een rustig persoon zijn, die niet in paniek raakt. Een goede trainer moet ook goed kunnen luisteren en goed kunnen observeren. Wat gebeurt er in de groep en wat wordt vanuit de selectie aangegeven?” Hoornweg werd met dvv Delft al eens ‘Ploeg van het jaar’. Aanstaande maandag hoopt hij voor het eerst Trainer van het Jaar te worden. “Dat is toch heel mooi om een keer mee te maken. Maar als ik maandag met SEP geen Trainer, maar wel Ploeg van het jaar word, dan vind ik dat ook prachtig.”

Moeilijk meetbaar
Ook Oliveo’s trainer Peter Huisman had stiekem wel een klein beetje verwacht dat hij tot de drie genomineerden zou behoren. “Er zijn in Delft en de regio niet héél veel ploegen kampioen geworden. Zo’n nominatie is daar vaak het gevolg van”, reageert de 42-jarige oefenmeester. Huisman had vorig seizoen ook al de hoofdmacht van Oliveo onder zijn hoede. “Ik heb niet het idee dat ik ten opzichte van vorig jaar een veel betere trainer ben.” Ook Huisman vindt dat zijn nominatie voor een groot deel aan een grotere groep mensen te danken is. “Van de verzorger tot de leider, iedereen draagt z’n steentje bij. Het is moeilijk meetbaar in welke mate het kampioenschap aan mij te danken is. Ik ben genomineerd, maar het is eigenlijk een nominatie voor de manier waarop we met de hele vereniging bezig zijn.” 

Een goede trainer moet ‘iets kunnen overbrengen’ en open staan voor andere meningen, vindt Huisman. “Zodat je jezelf kunt verbeteren. Er zijn áltijd wel verbeterpunten Als je denkt dat je niet beter kunt worden, dan zal je ook niet beter worden. Ik sta daarom altijd open voor andere meningen. En júist als het goed gaat is het de kunst om ook dan voor die andere meningen open te staan.” Peter Huisman wordt graag Trainer van het Jaar. “Maar dat geldt voor iedereen”, denkt hij. “Ik zou er trots op zijn. Ik werk met een hele jonge groep, dus het zou daarom een prijs zijn voor alle trainers van Oliveo.”

Niet verwacht
Harry Biemans had zijn nominatie níet verwacht. De uit Brabant afkomstige trainer, die dit seizoen voor het eerst voor SV Den Hoorn werkt, wist voorafgaand aan het seizoen ook niets van deze prijs af. “En tijdens het seizoen was ik vooral met de club en het team bezig, dus m’n nominatie kwam echt als een verrassing”. SV Den Hoorn komt momenteel uit in de nacompetitie, waarin het een plek in de tweede klasse probeert te veroveren. Biemans: “Je kunt natuurlijk zeggen: ‘De trainer heeft daarvoor gezorgd’. We hebben hier wel iets gecreëerd waardoor we goed konden presteren en nog steeds doen. Als ik naar mijn rol daarin kijk, dan heb ik duidelijkheid geschapen over hoe we spelen, communiceren, werken met blessures en hoe we omgaan met tegenslagen. Onze manier van werken ben ik blijven benadrukken, in goede en in minder goede tijden. Ik was ervan overtuigd dat het op een gegeven moment resultaat op ging leveren.” Die resultaten kunnen op verschillende manieren worden geboekt, geeft de 34-jarige oefenmeester aan. “In de ontwikkeling van spelers en het team èn de resultaten in de nacompetitie.” Biemans vindt dat een goede trainer altijd zichzelf moet blijven. “En hij moet kennis hebben van het voetbalspel en bovendien goed kunnen communiceren en duidelijk, eerlijk en consequent zijn tegen de spelers. Ik vind dat ik die eigenschappen wel bezit, al kan ik me op elk punt wel ontwikkelen.” Ook Biemans vindt het een eer dat hij is genomineerd. “Maar het is ook een compliment aan de club en het team. Het is heel leuk als ik Trainer van het Jaar word, maar het belangrijkste is dat we verder gaan in de nacompetitie. Laat de beste trainer aanstaande maandag maar winnen.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12