Afbeelding

Honderden uitgezette spiegelkarpers moeten visstand en waterkwaliteit verbeteren

Algemeen

Editie: Week 15, Jaargang 21 |

Kees van der Plas kijkt nog één keer goed naar één van de honderden spiegelkarpers, voordat ‘ie een eigen leven mag gaan leiden. (foto: Jesper Neeleman)

DELFT – Er is weer hoop voor karpervissend Delft. Dinsdagmorgen is vierhonderd kilo karper uitgezet in Delftse wateren. Dat was wel nodig ook, want de visstand werd de afgelopen jaren steeds beroerder.

Dus kwam de karpercommissie van SportVisserijBelangen Delfland (SVBD) deze week in actie. Ze kochten met het geld uit eigen kas zo’n vierhonderd kilo gekweekte spiegelkarpers om deze in Delft uit te zetten.
Even voor de klok van tien uur staan zeven mannen en drie vrouwen in een kring rond een cirkelvormig blauw bad. Naast hen op het voetpad staat een vrachtwagen met grote bakken vol jonge karpers. De chauffeur schept ze met zijn net, uit de bakken, in het grote ronde bad. De vrijwilligers die de visuitzetting regelen staan hier als kleine kinderen in een snoepwinkel omheen. Ze graaien enthousiast in de grote bak, op zoek naar de mooiste exemplaren. Wie zo’n knappe vis vindt, toont ‘m trots aan de anderen. Totdat ze weer het bad in spartelen.
De dag begint bij een water vlakbij de Prof. Telderslaan, in de wijk Wippolder. Hier worden de eerste tachtig vissen, die zo’n anderhalf tot twee kilo per stuk wegen, uitgezet. “Het is heel lang geleden dat in Delft voor het laatst vis is uitgezet”, weet Fabiënne van Baarle, lid van de karpercommissie. Delft is natuurlijk niet toevallig gekozen, legt Michel van der Baars ons uit. Hij coördineert de karperuitzet in Delft. “We merkten dat veel vissers de afgelopen jaren klaagden over de visstand in Delft. Die is momenteel enorm laag. Ook het aantal karpers is afgenomen”, zegt hij. Dat komt, wordt uitgelegd, doordat met name de kleinere exemplaren ten prooi vallen aan roofvissen en rovende aalscholvers. “Er moet dus weer een keer verse vis bij”, vindt Fabiënne. Doordat de visstand afneemt, gaat ook de waterkwaliteit achteruit, leert Van der Baars ons. “Dus ik ben ervan overtuigd dat deze actie ook de waterkwaliteit ten goede komt.”

 

Uniek schubpatroon
De karpercommissie heeft gekozen voor spiegelkarpers omdat deze, vanwege hun unieke schubpatroon, makkelijk terug te herkennen zijn. En dus kan de ontwikkeling van deze vissen de komende tijd prima worden gevolgd. “Over drie jaar kunnen we goed zien hoe het met ze gaat. Of ze gegroeid zijn en of er weer nieuwe vis bij moet”, zegt Fabiënne. De karpercommissie hoopt dat vissers in de regio ook hun steentje kunnen bijdragen door hun vangsten te meten, wegen, fotograferen en deze informatie via de website www.svbdelfland.nl door te geven aan de kenners. “Deze karpers zijn nu misschien nog niet zo interessant om te vangen. Ze zijn nog klein en licht, maar als ze gaan groeien wordt dit voor alle karpervissers interessant. Als het goed is kunnen zij er weer een paar jaar tegenaan”, merkt Van Baarle op. Ze verwacht dat de vangsten weer gaan toenemen.
Een voorbijganger ziet het gezelschap rond de bak vol vissen staan. “Zo, dan hebben de Poolse vissers ook weer wat te eten”, grapt hij. Dat is niet te hopen. De spiegelkarpers kosten de vereniging 5 euro per kilo. Het zou zonde zijn als die vissen in de pan eindigen. De 34-jarige Delftenaar Paul Vonk zal zich daar in elk geval niet schuldig aan maken. De fanatieke karpervisser kijkt tevreden naar zijn toekomstige vangsten. “Ik ben hier blij mee, ja”, zegt hij. Tachtig exemplaren worden straks naar de wijk Tanthof vervoerd en uitgezet. “Daar is vorig jaar, toen het zo koud was, veel vis gestorven. Drie weken lang lag er sneeuw en ijs op het water”, vertelt Vonk, die hier vaak vist. Door die laag sneeuw en ijs ontstond onder water een zuurstoftekort, met een flinke vissensterfte als gevolg. “Ik heb toen een hoop dode vissen geteld. Als dit project gaat lukken en de vissen gaan groeien, dan komt het ook in dat water weer helemaal goed.”

De vrolijke en uitgelaten stemming slaat enigszins om als één van de karpers met z’n vin in een net vast is komen te zitten. Twee mannen proberen ‘m met grote voorzichtigheid te bevrijden, maar de vin wil maar niet loskomen. Pas als één van de dames het nagelschaartje uit haar tas heeft afgestaan, kan de vis worden losgeknipt. De leden van de karpercommissie zijn opgelucht en laten ‘m weer los in het bad. De vis zelf is er vrij emotieloos onder. Die zwemt weer rustig verder.
Soortgenoten worden in grote witte afsluitbare tonnen gedaan. Deze worden vervolgens in auto’s geladen, die de vis naar wateren in Tanthof en bij het Hertenkamp brengen. Paul Vonk sleept die tonnen lachend naar z’n auto. Hij rijdt straks naar zijn eigen stek, waar de vissen door hem persoonlijk weer worden vrijgelaten. Zo komt voor de jonge spiegelkarpers een einde aan een leven in bakken en kweekvijvers. Voor Paul Baars komt zo, hoopt hij, een einde aan een tijd van weinig vangen. Dus was iedereen blij.
Kijk voor meer foto’s van de visuitzetting in het fotoalbum op de website www.delftopzondag.nl. (JN)

 

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12