Afbeelding

Bewoners van Monica rijden in hun rolstoel drie dagen lang de stad door

Algemeen

Editie: Week 37, Jaargang 20 |

De bewoners van Woonzorgcentrum Monica rolden woensdag in een stoet richting Knus. (foto’s: Jesper Neeleman)

DELFT – De Sportzomer van 2012 is nog niet helemaal ten einde. Afgelopen week rolden bewoners van Woonzorgcentrum Monica de Rolstoeldriedaagse. De krant Delft op Zondag liep een stukje mee.

Zo’n rolstoeldriedaagse klinkt misschien niet heel spannend, maar voor de bewoners is het iets om naar uit te kijken. Het zegt genoeg dat 35 van de in totaal 42 bewoners van Monica woensdagmiddag van de partij zijn. Om half twee zitten ze al geduldig in de hal te wachten. Terwijl de technische man nog wat sleutelt aan rolstoelwielen gaat een medewerkster van Pieter van Foreest met een schaal vol minireepjes langs. Later volgt ook een schaal kaakjes en een pakje Dubbelfris. Het genieten is begonnen.

Monica’s vrijwilligerscoördinator Margot Verbrugge vindt het mooi om te zien. “Iedereen heeft weer een vrijwilliger achter de rolstoel, daar zijn we hard voor aan het werk geweest”, vertelt ze. “We gaan vandaag lekker naar Knus wandelen. Morgen gaan we naar De Papaver en vrijdag hebben we een puzzeltocht.” Die is bedacht door mevrouw Griffioen, die in Monica woont. “We hebben die tocht gecheckt en nagelopen”, vertelt Hilde Huitink van Pieter van Foreest. “Hij wordt hartstikke leuk!”

Bewoners van Monica kijken volgens Verbrugge elk jaar uit naar de Rolstoeldriedaagse. “Vorige week hoorde ik ze al zeggen: Nog even en dan gaan we weer wandelen hè… Het is iets gezamenlijks en het is sfeerverhogend, al die rolstoelen achter elkaar. Echt heel leuk. Je ziet vaak ook dat er een band ontstaat tussen de bewoners en vrijwilligers.”

Dat zal in het geval van Bert Mojet de Koe niet nodig zijn. Hij is één van de twee bewoners die de driedaagse wandelend aflegt. De 86-jarige Delftenaar woont, vertelt hij, pas net in Monica. “Ik loop hier elke dag rond.” Hij is bovendien een bezig baasje, horen we in de wandelgangen. “Wat ik kan doen dat doe ik, bijvoorbeeld in de tuin of in de koffiekamer”, zegt hij daar over. “En als er bewoners zijn die een spelletje willen doen, dan ben ik altijd beschikbaar.” Hij heeft één simpele reden om vandaag mee te doen: “Omdat ik met alle activiteiten meedoe. Bovendien kan ik nog wel zo’n stuk lopen.” Hij wandelt met een stok, maar dat is volgens hem niet omdat het nodig is. “Toen ik vroeger met mijn vrouw op vakantie ging, nam ik tijdens wandeltochten ook altijd een stok mee. Ik loop er dus niet mee omdat ik invalide ben, ik vind het gewoon prettig.”

Om twee uur moet de stoet vertrekken, maar die planning wordt niet helemaal gehaald. Het duurt even voordat iedereen buiten is. De voorsten besluiten alvast richting Knus te wandelen. “Anders staan we over een uur nog te wachten”, verklaart de koploper. Ook de volledige fractie van Onafhankelijk Delft is vandaag van de partij om de Delftse ouderen vooruit te duwen. “Dat doen we al drie jaar”, legt gemeenteraadslid Martin Stoelinga uit. “We willen hiermee een voorbeeld stellen, want we vinden dat meer Delftenaren vrijwilligerswerk kunnen doen.” De ouderen genieten van hun tocht en het contact met de voor hen vaak onbekende vrijwilligers. Ook Bert Mojet de Koe is in zijn nopjes. Toch is dit volgens hem niet iets waar hij al weken naar uit heeft gekeken. “Het is één van de activiteiten. Als ik er erg naar had uitgekeken dan zou dit een hoogtepunt moeten zijn.” En een Rolstoeldriedaagse is leuk, vindt ook de 86-jarige bewoner van Monica, maar het is niet hèt hoogtepunt van het jaar… (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12