Meerderheid niet positief over Delftsblauwe lantaarnpalen

Algemeen

In de omhulsels zijn opmerkelijke details verwerkt.

DELFT – Een kleine meerderheid van de bezoekers van www.delftopzondag.nl vindt de nieuwe Delftsblauwe omhulsels om de lantaarnpalen op het St. Agathaplein maar niks.

Dit bleek uit een poll die afgelopen week op de website van deze krant stond. Vorig weekend gaven twee leden van Delfia Batavorum in Delft op Zondag hun mening over de nieuwe Delfseblauwe omhulsels. Peter Jonquière zei in het artikel dat hij de vernieuwing zonde vindt van de historische lantaarnpalen, zoals ze er eerst stonden. Daar dacht 55 procent van de internetstemmers hetzelfde over. Zij zien de omhulsels het liefst zo snel mogelijk verwijderd worden. Een groep van 25 procent vindt het, net als Tine de Boom vorige week zei, een leuke toevoeging. Zo’n 16 procent van de stemmers vroeg zich af welke Delftsblauwe omhulsels het om gaat en een minderheid van 2 procent zegt dat het ze niet uitmaakt hoe de palen eruit zien.
Bezoekers van Delft op Zondag wisten ook de reageer-optie bij het artikel over de Delfts blauwe omhulsels goed te vinden. Ook hier was de meerderheid niet positief over het nieuwe aanzicht van de palen. Eén van het is Gerda Flik. “Deze palen tussen zulke prachtige bomen is een aanfluiting. Waren het nog mozaïeke en fijngevormde lantarenpalen, dan leek het nog ergens op. Weg met deze gladde kokers!”, reageert ze. Heidi Cornelese reageert dat ze dat lantaarnpalen ‘absoluut niet mooi vindt’. “Voorheen waren het sierlijke authentieke lantaarnpaaltjes die prachtig stonden naast de robuuste kastanjebomen. Ze vielen nauwelijks op omdat het in harmonie was met het plein. Nu zijn het lompe, massieve palen. Ze eisen qua beeld, grootte en kleur veel te veel de aandacht op. Heel jammer voor het mooie plein”, aldus Cornelese op de website van deze krant. 

Marjolijn vertelt over een mail die ze aan wethouder Lian Merkx stuurde. Ze kreeg als reactie: ‘Trots dat wij als eerste en enige stad deze lantaarnpalen hebben en voor het plaatsen ervan is geen vergunning nodig’. “Haar antwoord heeft mij net zo geschokt als de plaatsing van deze palen”, reageert Marjolein. “Wat kunnen wij als Delftenaren nog meer verwachten als wethouders dit soort argumenten hanteren? Misschien is op een dag de torenspits inderdaad wel blauw, of is het water in de gracht als eerste en enige stad in Nederland blauw. Moeten wij dit soort egostrelende acties accepteren of kunnen wethouders ook samenwerken met organisaties als Delfia Batavorum? Ik hoop het laatste, dan blijft de schoonheid van Delft misschien behouden.” 

Nico vindt ‘die Chinese lantaarns’ een ‘aanfluiting’. Hij schrijft: “Voorheen was het Agathaplein met z'n historische bebouwing, besloten tuin, grote kastanjes en oude lantaarnpalen één van de mooiste plekjes van Delft. Je kon je er in de middeleeuwen wanen. Met een paar Chinese kitschpalen is die sfeer in één keer om zeep geholpen. Dat dit zonder vergunning is gebeurd, maakt het allemaal nog beschamender. Nou nog die platanen weg en de klus is geklaard.” 

G.F. Köhler heeft zijn kritieken in rijmvorm opgeschreven. “Zet de oude lantaarnpalen weer terug, liever vandaag dan morgen, wel vlug”, schrijft hij onder andere. Een positieve reactie is er ook. Eduard Borsboom vindt de drie vernieuwde lantaarnpalen namelijk een ‘welkome verrassing. “Gezien de reacties die ik wel eens hoor zijn vele het met mij eens. Het valt op dat de heren van Delfia Batavorum altijd negatief commentaar op zaken hebben, wellicht moeten ze zich eens beseffen dat we inmiddels in 2010 leven.”

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12