Hemd van het lijf

Algemeen

Micha de Bie is (grafisch) ontwerper, maar hij houdt zich met nog veel meer bezig. Alle dingen die hij doet, zoals het organiseren van feesten en het ontwerpen van logo’s, posters en websites, hebben één ding gemeen: De Bie doet het omdat hij het leuk vindt.

1. Waarom wilde je per se in de Kromstraat, tussen het oude Filmhuis en Ciccionina, worden gefotografeerd?
“Omdat ik hier, bij Ciccionina, nu toevallig aan het werk ben. Met een aantal studenten zijn we de zaak aan het verbouwen om jongeren en oudere jongeren in Delft meer te kunnen bieden. Jaren geleden heb ik hetzelfde bij het Filmhuis gedaan. Ook daar deden we het toen met de spullen die we hadden. Toevallig liggen deze twee gebouwen recht tegenover elkaar.”

2. Waar kennen Delftenaren jou van?
“Ik begeef me nog veel in de dingen die in Delft gebeuren. Ik kom overal en nergens en ben gewoon veel in Delft. Als het Jazz Festival is, ben ik er bezig met graffiti. Met straatfeesten ben ik er, en ook bij zoiets als de opening van Kadmium ben ik aanwezig. En ik lul tegen alles en iedereen. Dat scheelt, want zo leer je veel mensen kennen.”

3. Wanneer was je voor het eerst creatief bezig?
“Toen ik drie jaar oud was en m’n vaders encyclopedie ondertekende. Op de basisschool tekende ik al veel, ik maakte onder andere de illustraties in de schoolkrant. Toen ik een jaar of acht was mocht ik een wandschildering in de school maken. Alle leerlingen mochten een tekening maken en de mooiste zou op de muur komen. Dat werd die van mij.”

4. Hoe ga je te werk als je een opdracht krijgt?
“Dat is verschillend. De ene keer verzin ik iets, dan voer ik het uit en ga ik ermee naar de klant. Als je dan een goed verhaal en overredingskracht hebt, staat het er al en val je op de juiste manier binnen. Soms ga ik eerst praten met de klant, zodat ik weet wat hij echt wil. Je kan niet altijd iets maken en zeggen: Dit is het. Ik ben nu bezig met een wandschildering in de 015 Boards & Lifestyle. Ze zeiden: Dit is de wand, maak er maar wat moois op. Maar dan maak ik tóch nog eerst effe een schets, zodat ik ze kan laten zien wat ik ga doen.”

5. Je hebt een graffiti-achtergrond. In hoeverre ben je daar momenteel nog mee bezig?
“Ik geef nog steeds graffiti-workshops en ik doe met m’n maat Jochem Cats samen veel graffiti-opdrachten. Laatst hebben we in Theater de Veste nog samen aan een opdracht gewerkt. Straks ga ik als Brede School-docent in Rotterdam lesgeven over graffiti. Illegaal graffiti zetten doe ik niet meer.”

6. Waar kan je vrolijk van worden?
“Als ik mensen kan helpen met datgene dat ik kan. Als diegene daar gelukkig van wordt, word ik daar ook vrolijk van. Nu ben ik veel in Ciccionina aan het werk. Vannacht waren we tot vier uur bezig. Maar als ik dan die studenten zie klussen, denk ik: Dat hebben we wel voor elkaar gekregen. Als ik m’n auto uit kan lenen aan iemand die ermee naar z’n zieke tante in Groningen wil rijden en hij zegt: ‘Bedankt, wat tof’, dan kan ik daar ook gelukkig van worden. Het zijn vooral de kleine sociale dingen die me gelukkig maken.”

7. Als ik Burgemeester van Delft was, dan...
“Zou ik meer betaalbare woningen creëren. Delft wordt nu volgebouwd met woningen voor grootverdieners van 55 jaar of ouder. Ik begrijp ook wel waarom, maar zorg er dan ook voor dat Delft niet te veel vergrijst. Het is leuk om een oude stad te hebben, maar niet om een oude stad te zijn. Als er hier weinig voor jongeren te doen is, zullen ze de stad uittrekken. Ondersteun daarom initiatieven van jongeren, zodat ze binding met de stad houden.”

8. Wat is het mooiste compliment dat je ooit heb gekregen?
“Dat is er niet één, maar veel mensen hebben bij mij altijd zoiets van: We dachten dat je veel jonger bent. Ik ben ook half Indo, dus dat scheelt weer met rimpels. Maar ik hou mezelf ook jong. Veel mensen beperken zichzelf omdat ze oud zijn. Dan mag dit en dat opeens niet meer, maar ja, van wie mag dat dan niet? Heel veel dingen kunnen gewoon nog, ook als je oud bent. Maar veel mensen denken na over wat anderen van hen denken. Daar kijk ik niet naar.”

9. Is er iets dat ooit je nog eens wilt ontwerpen of maken?
“Als ik bepaalde locaties zie ik denk wel eens: Hier zou ik dit en dat kunnen maken. Maar als ik ècht nog iets had willen maken, had ik het waarschijnlijk wel gedaan. Goede ideëen pak ik vaak meteen aan.”

10. Wat mag in Delft nooit veranderen?
“Dat is lastig om te bepalen. Ik ben een geboren en getogen Delftenaar. Natuurlijk veranderen er dingen in de stad, maar geen dingen die ik niet wil. We krijgen een nieuw station. Ja, je moet toch mee met de tijd...” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12