Afbeelding

Nudisten blijven strijden voor hun naaktstrand en verwachten dat het goed komt

Algemeen

Editie: Week 41, Jaargang 20 |

Het was donderdag nat, winderig en dus erg rustig op het naaktstrand, dat officieel geen naaktstand meer is. (foto: Koos Bommelé)

DELFT – De naaktrecreanten van de Delftse Hout geven hun strijd nog niet op. Dit jaar sloot het stadsbestuur hun naaktstrand, maar de naaktrecreatie ging gewoon door.

De politie deelde afgelopen zomer in de Delftse Hout tientallen boetes uit aan naakte mannen en vrouwen, maar die weigeren deze te betalen. De Naturisten Federatie Nederland (NFN) neemt het voor hen op en heeft een advocaat in de arm genomen om hun boetes te bestrijden. Bernd Huijser van NFN heeft er alle vertrouwen in dat die zaak wordt gewonnen en dat geen van de 35 beboete nudisten uiteindelijk hoeft te betalen. “Anders zouden we die zaak niet aangaan. We hebben er bovendien behoefte aan dit duidelijk te hebben.”
Veel is en blijft namelijk onduidelijk. Het College van B en W liet de borden met ‘naaktstrand’ dit jaar weghalen. Vanaf toen was het volgens het stadsbestuur verboden om hier nog naakt te recreëren. Onzin, vond NFN, want volgens de wet mag overal naakt worden gerecreëerd, tenzij die plek daarvoor ongeschikt is. De Delftse Hout is daar prima voor geschikt, vindt NFN. “Dat de Gemeente Delft het jarenlang toestaat en opeens de borden weghaalt, doet niet af aan de geschiktheid van naaktrecreatie”, benadrukt Huijser.


Groot was de verbazing van Herman van der Helm, die al tien boetes kreeg, toen hij onlangs in een verweerschrift van een juridisch medewerker van de Gemeente Delft las dat de Gemeente opmerkt dat in het hele gebied rond de grote plas naakt mag worden gerecreëerd, omdat dit deel de bestemming ‘recreatie’ heeft. “Dat zei ik in het begin al”, reageert Van der Helm, “dat dat juridisch gezien overal kan. Dat zeggen ze, in dit verweerschrift, nu zelf ook. Ik ben er blij mee dat mijn visie nu ook hun visie is.” Hij twijfelt echter of iedereen binnen de Gemeente er zo over denkt. “Ik vraag me af of ze dit intern hebben overlegd. Ik vind het erg bijzonder.”


Volgens woordvoerder Mark de Kok van de Gemeente Delft is het inderdaad niet zo dat nu in de hele Delftse Hout naaktrecreatie is toegestaan. “Op grond van het bestemmingsplan heeft het gebied een recreatiebestemming, maar dit betekent niet automatisch dat daarmee naaktrecreatie ook is toegestaan of zonder meer een locatie kan worden aangewezen. Bescherming van de openbare orde en veiligheid kan hier in de weg staan. Of naaktrecreatie is toegestaan zonder aanwijzing van een locatie, zoals nu opgaat voor de Delftse Hout, zal afhangen van de bevindingen van toezichthouders op grond van artikel 430a Sr en van eventuele toetsing daarvan door de rechter.” De Gemeente Delft denkt dus nog hetzelfde over naaktrecreatie in de Delftse Hout als voorheen. “En een alternatieve locatie voor naaktrecreatie is nog niet gevonden”, besluit De Kok.

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12