Een rondje rond de kerk dat uitermate wordt gewaardeerd

Algemeen

De rondvaartboten van Anton (rechts) en Gerrit Brands zijn al veertig jaar een vertrouwd gezicht in de grachten van Delft.(foto’s: Martijn Linthorst)

DELFT – De ‘Johannes Vermeer’ is er al die tijd al bij. De met deze illustere Delftse naam gedoopte rondvaartboot vaart al veertig jaar rond in de grachten van Delft.

In het begin vervoerde hij nog niet zoveel passagiers als tegenwoordig, want toen moest men hier nog wat wennen aan dit nieuwe fenomeen. Het ‘fenomeen rondvaartboot’ werd veertig jaar geleden in Delft geïntroduceerd door de opa en vader van de huidige eigenaren van Rederij Brands. Vader en zoon Brands hadden altijd een café in Amsterdam gehad. Toen ze dat verkocht hadden, zochten ze in Delft een nieuwe uitdaging. Dat werd een hotel op de Wijnhaven, op de plaats waar nu een luxueuze lingeriezaak gevestigd is. De rondvaarten ‘deden ze er een beetje bij’, naar het voorbeeld van de rondvaarten in de hoofdstad. “Ze kregen toen nogal te maken met kinderziektes, maar toch waren de rondvaarten in Delft vanaf het begin al best populair”, zegt Anton Brands, die samen met zijn broer Gerrit sinds begin jaren tachtig de leiding heeft. “Daarvoor was er namelijk nog niets op dit gebied. Veel Delftenaren wilden het wel een keer proberen.” 

De boten kregen van de Gemeente een toegestane doorvaart van één meter breed. Er waren toen meteen al aanvaringen met fietsen in de gracht. Op de route van de Johannes Vermeer en de tweede boot (capaciteit van beide was 35 tot 40 personen) werden uiteindelijk 2.000 fietswrakken geteld. “Dat was dus toen al zo”, zegt Brands. “In een studentenstad als Delft komen er elk jaar duizenden fietsen uit de gracht. De stad was een keer het middelpunt van de actie Duik Nederland Schoon. Bij die duikactie, waar ik zelf trouwens ook aan meedeed, kwam er van alles naar boven: trappen, winkelwagens, geld, een kunstgebit, een bowlingbal, noem maar op.”

Echt familiebedrijf
In het begin van de jaren tachtig ging de vader van Anton en Gerrit Brands failliet. De omzet was erg laag en hij kon het niet meer bolwerken. Toen kon Anton uit het failissement de rondvaartboten kopen. Hij rolde er naar eigen zeggen in zonder planning, maar het familiebedrijf kon wel worden voortgezet. “Omdat er niet genoeg geld was, kon ik geen nieuwe boot laten bouwen”, zegt hij. “Daarom heb ik zelf twee nieuwe boten gebouwd, de Hugo de Groot en de Willem van Oranje. Die laatste is later verkocht en daarvoor in de plaats kwam een boot met volledig elektrische motor, de Willem de Zwijger. Alle andere boten lopen op een dieselmotor.” 

Elektrisch varen kwam zo’n elf jaar geleden meer in zwang. Toen was het nog best uitzonderlijk dat deze rondvaartboot van Brands elektrisch voortgestuwd werd, maar nu wordt dat steeds gewoner. Gerrit en hij blijven echter alert op vernieuwingen en overwegen voor de toekomst een nóg milieuvriendelijker boot te laten bouwen, bijvoorbeeld eentje die loopt op gas of waterstof. Rondvaart Delft heeft volgens Brands nog steeds veel bestaansrecht. “Zeker weten, het groeit alleen maar”, zegt hij. “In het begin vervoerden wij 5.000 passagiers per jaar. Vorig jaar was dat aantal 50.000. Toeristen weten ons goed te vinden, maar ook winkelend publiek uit Nederland.”

Cadeau voor Delft
Wat is er dan zo leuk aan om Delft vanaf de gracht te bekijken? Brands: “We doen in feite een rondje rond de kerk, maar dat wordt juist zeer gewaardeerd. De passagiers hebben in de boot beter zicht op de mooie panden, omdat ze er verder vanaf zitten. Op straat loop je er dichter op. Bovendien krijgen ze aan boord een mondelinge toelichting van de schipper.” 

Zelf zit Anton overigens nooit meer aan het roer. Dat heeft hij de eerste negen jaar wèl gedaan, maar nu houdt hij zich, behalve met de algehele leiding, alleen bezig met de opleiding van nieuwe schippers. “Dat zijn altijd studenten geweest en dit jaar hebben zich er 38 gemeld.” 

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan organiseert Rondvaart Delft in september een feestavond/reünie voor oud-schippers. Met twee rondvaartboten wordt een kroegentocht gehouden door de grachten. En Rederij Brands biedt Delft ook een cadeau aan. De groepen 7 en 8 van alle Delftse basisscholen mogen tot eind september een schoolreisje bij Rondvaart Delft houden. Dat bestaat uit een gratis rondvaart, een bezoek aan het Legermuseum (inclusief speurtocht) en een puzzeltocht door de stad. Het zal geen verbazing wekken dat al heel wat scholen zich bij Anton en Gerrit Brands hebben gemeld. Kijk voor meer informatie op www.rondvaartdelft.nl.(ML)


Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12