Even bellen met...

Algemeen

Willem Overgaag De Delftenaar gaat met zijn band 'Mannen Van Vermeer' tijdens het Blues Festival Delft honderd minuten lang hetzelfde nummer spelen.

- Wordt het wel een leuk liedje?
“Ja, natuurlijk. Het wordt wel heel gevarieerd. We gaan van stevige blues afzakken naar meer jazzy blues. We spelen ons nummer ‘De Moeiteman’. De basistekst daarvan heb ik zelf geschreven, maar het is de bedoeling dat de gastmuzikanten gaan improviseren en zelf teksten erin plaatsen.”

- Hoe hou je een nummer zo lang interessant?
“Door er afwisseling in te brengen en andere instrumenten te gebruiken. We hebben steeds andere zangers en we laten het ritme verschillen.”

- Dus je bent er niet bang voor dat het publiek er na tien minuten wel klaar mee is?
“Dat verwacht ik absoluut niet. Er doen zó veel muzikanten mee, zoals Ferdinand Bakker, Ankie van der Pas en Wim Ninaber. Zo krijgt het nummer veel dynamiek. Er zitten bovendien veel solo’s in. Na tien minuten krijgt de saxofonist bijvoorbeeld de mogelijkheid om helemaal los te gaan.”

- Hebben jullie al een keer zo lang geoefend?
“Wij kennen het nummer goed en wij zetten de basis. De gastmuzikanten krijgen de tekst en een mp3 met de muziek. Het is eenvoudige blues met een makkelijk schema. Elke muzikant kan makkelijk aanhaken.”

- Is zoiets ooit eerder gedaan?
“Spelen met gastmuzikanten is al eeuwenoud. Of muzikanten al eens zo lang een nummer hebben gespeeld, dat weet ik niet. Het is vast al een keer gedaan. We gaan dus, denk ik, geen record vestigen. Daar is het ons ook niet om te doen.”

- Waarom eigenlijk honderd minuten?
“Dat is een lekker rond getal. Het had ook honderdvijftig minuten kunnen zijn.”

- Dat is vrij lang...
“Als je elkaar afwisselt en tussendoor een biertje kan drinken, is er niets aan de hand. Als wij met de 'Mannen van Vermeer' honderd minuten lang één nummer spelen, dan werkt dat niet. Je moet wel wat te bieden hebben, daarom komen er gastmuzikanten meedoen. Zestig minuten vind ik te weinig, tachtig of negentig minuten klinkt niet, dus spelen we honderd minuten.”

- Succes alvast!
“Dank je. Mochten mensen willen komen kijken: we spelen zaterdagavond 12 februari vanaf elf uur in Café De Beierd op de Beestenmarkt.” (JN)

Download de laatste krant!

Energieweg 3
2627 AP Delft

T: 015 - 214 39 12